Olayli iftar yemeği

Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır`ın davetlisi olarak iftar yemeğine katılan Cemaat Başkan Yardımcısı Robert Abudara, konuşma yapmak üzere kürsüye ilerlerken salonu dolduran bazı grupların pankart açması ve "Tekbir" getirmeleri ortamın gerginleşmesine neden oldu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ramazan ayının gelmesiyle beraber belediyelerin vatandaşlara çadırlarda verdikleri gelenekselleşen iftarlarda üç semavi dinin temsilcileri  buluşuyor.
Bu yıl da Ramazan ayının ilk gününde Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün daveti üzerine çadırda vatandaşlarla iftar yemeğine katıldılar.
İftar yemeğinde konuşma yapan  Hahambaşı Rav Haleva, dostluk mesajları verdi.
Aynı gün  Üsküdar Belediyesi tarafından  vapurda gerçekleştirilen iftar yemeğine, diğer dini temsilcilerin yanı sıra, Türk Musevi  Cemaatini temsilen  Cemaat Başkan Yardımcısı Robert Abudara davet edildi.
İftar sonrası "Birlikte Yaşamak Güzeldir;  Üç Semavi Din Bir Arada" konulu panele geçildi.
Panelin ilk konuşmacısı  Üsküdar Kaymakamı  Saffet Karahisarlı ve  Üsküdar Belediye Başkanı Çakır birer konuşma yaptılar.  Başkan Çakır  "dostum" olarak hitap ettiği Robert Aburada’yı konuşma yapma üzere kürsüye çağırdı. Abudara öne doğru ilerlerken  salonu dolduran halkın arasında sızan bazı gruplar, pankartlar açıp, Tekbir getirerek konuşmayı engellemeye çalıştılar. Yaklaşık on dakika süren protesto gösterisi, Çevik Kuvvet’in müdahalesiyle son buldu.
Güvenliğin sağlanmasının ardından  yaşanan nahoş olaylardan dolayı konuklardan özür dileyen Belediye Başkanı Çakır, Abudara’yı tekrar kürsüye davet etti.
Abudara; yaşanan tatsız olaya rağmen  Ramazan ayının ilk iftarını beraber yapmaktan mutlu olduğunu, göstericilerin düşüncelerine ve eylemlerine  katılmamakla birlikte onlara saygı duyduğunu dile getirerek konuşmasına başladı.  1492’de   II Beyazıt’ın gönderdiği yüzlerce  gemiyle bu ülkeye gelen Türk Musevilerinin bu gün Türk milletiyle aynı gemide bulunduklarını, bu geminin de Recep Tayyip Erdoğan gibi çok başarılı bir kaptana sahip   olduğunu belirtti.  Başbakanın fırtınalı denizlerde dahi gemisini  ustaca batı medeniyetlerine doğru, yani AB müstakbel ortaklığına doğru yönlendirdiğine ilişkin konuşması  büyük alkış topladı.  
Diğer ruhani temsilcilerin de konuşmalarının ardından, Kültürlerarası Diyalog Platformu Başkanı Prof.  Dr. Niyazi Öktem bir konuşma yaptı.
Panel, Maftirim Korosu ile  Gençlik ve Yakarış Korosu’nun müzik dinletileriyle sonlandı. 
Olayla ilgili olarak görüştüğümüz Robert Abudara: protestocuların taşkınlıklarından oldukça tedirgin olmasına rağmen olay sonrası Üsküdar Belediye Başkanı ve  Üsküdar Emniyet Müdürü  başta olmak üzere katılımcıların yaşananlardan ötürü duydukları üzüntüyü dile getirdiklerini söyledi. Abudara ayrıca, İftar yemeğine katılan Adalar Belediye Başkanı Coşkun  Özden’in , olay sırasında ve sonrasında   kendisine  destek verdiğini aktardı.