Abbas, Rabin Konferansi`nda konuşma yapacak

FÖY lideri Mahmud Abbas`ın, Yitshak Rabin`in suikaste kurban gitmesinin 10. yılı vesilesi ile gerçekleştirilecek sempozyuma katılacağı belirtildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
"Barış, Gaye veya Görüş" olarak adlandırılan ve sponsorluğunu Netanya Üniversitesi’ndeki Stratejik Söyleşi Merkezi ile Yitshak Rabin Merkezi’nin üstlendiği konferans 15ᆤ Kasım’da gerçekleştirilecek.
Netanya Üniversitesi’nin pazar günü yayınladığı bildirgeye göre, Mahmud Abbas ile FÖY Başbakanı Ahmed Kurey, Stratejik Söyleşi Merkezi’nin yöneticisi Danny Yatom’u arayarak konuşma yapacaklarını belirttiler. Abbas ilk kez bir İsrail forumunda konuşma yapacak. Abbas ile Kurey, İsrail ve Filistin arasında ‘düzgün ilişkiler’ olduğu sürece sempozyuma katılacaklarını vurguladılar.
Abbas ve Kurey’in yanı sıra konferansta konuşma yapacak olan katılımcılar: Ürdün Başbakanı Abdel Salaam al-Majali, Batı Avrupa Birliği Genel Sekreteri Javier Solana, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’ın Baş Danışmanı Osama el-Baz, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, Endonezya eski Cumhurbaşkanı Abdurrahman Wahid ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos.
Üniversite aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin de yüksek düzey temsilciler göndereceklerini bildirdi.
Düzenlenecek sempozyum, Yitshak Rabin’in ölümünün 10. yılını anmak üzere gerçekleştirilecek etkinliklerden yalnızca bir tanesi.
Hüsnü Mübarek dahil onlarca dünya lideri 14 Kasım’da gerçekleşecek olan merkezi anma törenlerine davet edildi. Anma törenlerinin yanı sıra, dünya liderleri için başbakanlık binasında yemek düzenlenirken, Herzl  Dağı’nda bir anma töreni, Knesset’te özel bir oturum ve  Rabin Barış Merkezi tarafından da Tel Aviv’de bir tören yapılacak.
ABD eski Başkanı Bill Clinton ve eşi Hillary, ayrıca en son 10 yıl önce Rabin’in cenazesinde İsrail’i ziyaret eden Mübarek de törenlere katılacağını bildirdi.