İsrailli ve ABD`li iki Profesör Ekonomi alaninda Nobel Ödülü`

İsrailli Robert İsrael Aumann ile ABD`li Thomas Schelling Ekonomi alanındaki çalışmalarından dolayı Nobel Ödülü almaya hak kazandı. Bu İsrailli bilim adamlarının son üç senede peşpeşe aldığı üçüncü Nobel Ödülü olacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD ve İsrail vatandaşlığı olan ve Kudüs İbrani Üniversitesi’nde profesörlük yapan İsrael Aumann ve ABD vatandaşı Thomas C. Schelling, 2005 yılı Ekonomi Bilimleri dalında Nobel Ödülü’ne layık görüldüler. Frankfurt’ta doğan Prof. İsrael Aumann, Kudüs İbrani Üniversitesi Akılcılık Merkezi’nde profesör olarak çalışmakta. Prof. Thomas Schelling ise Maryland Üniversitesi ekonomi bölümünde öğretim üyeliği yapıyor. Harvard Üniversitesi’nde de profesörlük ünvanına sahip olan Schelling, küresel güvenlik ve silahlanma yarışını ekonomik açıdan ele alan çalışmalarıyla tanınıyor.
75 yaşındaki İsrael Aumann ve 85 yaşındaki Thomas Schelling'in  bu ödüle ekonomik işbirliği ve çatışma konularına, oyun kuramı kapsamında getirdikleri açıklamadan ötürü layık görüldükleri belirtildi. Yapılan açıklamada çalışmanın sonuçlarının güvenlik ve silahsızlanma politikalarının belirlenmesi gibi konularda pratik uygulama alanı bulduğu ifade edildi.
Açıklamada, iki iktisatçının bulgularının, güvenlik ve silahsızlanma politikalarının belirlenmesi, pazarda fiyat oluşumunun kestirilmesi, ekonomik ve politik müzakerelerin yürütülme biçiminin belirlenmesi gibi konularda pratik uygulama alanı bulduğu ifade edildi.
Almanya’nın Frankfurt kentinde doğan Prof. Aumann'ın ailesi  1938 yılında New York'a göç etti. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini New York'ta tamamlayan Aumann, doktorasını bitirdikten sonra Princeton Üniversitesi’nde  sayısal oyun kuramı hakkında çalışmaya başladı. 1956 yılında İsrail'e göç eden Aumann İbrani Üniversitesi'nin Matematik Bölümü’ne öğretim üyesi olarak katıldı. Yaptığı araştırmada İsrael Aumann ekonomik sistemleri doğru analiz etmek için gerekli araçları geliştirdi.
Daha önce İsrael Ödülü’ne de layık görülen bilim adamı beş çocuğundan birini Lübnan Savaşı’nda yitirdi.
Prof. Robert İsrael Aumann ile Prof. Thomas Schelling, 10 Aralık’ta düzenlenecek törende Alfred Nobel Ödülü’nü alacaklar.
Nobel Ödülü’ne layık görülen ilk İsrailli şair Shay Agnon’du. Agnon’dan sonra 18 İsrailli çeşitli alanlarda Nobel Ödülü sahibi oldular.
Geçen sene Technion Üniversitesi’nden iki biokimya profesörü Aron Ciechanover ve Avram Herşko kimya dalında Nobel Ödülü’nü almaya hak kazanmıştı. İkili ödülü California Üniversitesi’nden Amerikalı Profesör İrwin Rose ile beraber almaya hak kazanmıştı. İki sene evvel ise ABD doğumlu İsrailli Daniel Kahneman ekonomi alanında Nobel Ödülü’nü almıştı.