Kisa...kisa...

Heymi BAHARİstanbul, Kültür ve Sanat Vakfı`nın düzenlediği Caz Festivali`nin ardından üç ay sonra yeniden Caz ile buluşuyor. Akbank Caz Festivali`nin bu sene 15.`si düzenlenecek. Festival gerek programı gerekse bizlerle buluşturduğu Caz sanatçıları açısından oldukça başarılı. Bana göre sloganı ise içinde sadece caz olan bir

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Lyon’da dinlerarası diyalog
İtalya Sant’Egidio of Assisi Katolik Cemaati tarafından Lyon’da düzenlenen, 50 ülkeden 300 kişinin katıldığı dinlerarası diyalog konferansında İsrail’i Aşkenaz Başhahamı Rav Yona Metzger temsil etti. Birincisi 1987 yılında gerçekleşen bu etkinliğin teması "Barışın Tinsel İnsancıllığına Önderlik Etme Cesareti" başlığını taşıyordu.

Seks eğitimi anlaşmazlığı
15 bin öğrencinin eğitim gördüğü Antwerp’deki beş Ortodoks Yahudi okulu müfredat programlarına seks eğitimi dersini almayı reddettmeleri nedeniyle devletin maddi desteğinden yoksun kaldılar. Bu okullara ayrıca diplomalarının geçerli olmayacağı tebliğ edildi. Bu durumda bu okullarda okuyan öğrenciler yüksek eğitimleri için gerekli geçerli bir diplomaya sahip olamayacaklar. Eğitim yasası, öğrencilerin okuldan mezun olduklarında vücutlarını iyi tanımalarını, kendilerinde veya başkalarında gözlemleyecekleri değişiklikler konusunda bilgi sahibi olmalarını şart koşuyor. Oysa Satmar Bais Rachel ilköğretim okulu Müdürü Mordehai Stauber, seks eğitimi standartlarının Yahudi inancıyla uyum sağlamadığını ileri sürmekte.

St. Petersburg’da yeni merkez
St. Petersburg kentinde yeni bir Yahudi Cemaati Merkezi binası kuruldu. American Jewish Joint Distribution’ın sağladığı maddi kaynakla inşa edilen modern taş ve camdan yapılmış yapı, şimdiye dek kentin farklı yerlerinde bulunan Yahudi kuruluşlarını çatısı altında toplayacak. "Yesod" adlı Yahudi Cemaati Merkezi’nde konferans ve kültürel etkinlikler için bir oditoryum, geniş bir kütüphane, bir kış bahçesi ve bir fitness salonu bulunuyor.

Okulun 200. yılı
Danimarka’nın Kopenhag kentindeki Yahudi Okulu’nun 200. kuruluş yıldönümü, Kraliçe II. Margrethe ve hükümet ileri gelenlerinin katılımı ile kutlandı. Açıldığı 1805 yılından günümüze eğitim süreci açısından bir rekor kıran Yahudi okulu, öğrencilerin  Naziler tarafından işgal edilen Danimarka’dan kaçıp İsveç’e sığındıkları 1943  Ekim – 1945 Ağustos döneminde kapılarını kapamak zorunda kalmıştı.

Singapur Yahudileri
Singapur’un 300 kişilik Yahudi Cemaati, (WJC) World Jewish Congress’in Başkanı Rav İsrael Singer’e (WJC)’ye üye olma isteklerini iletti. Küçük Yahudi Cemaatleri’ni ziyaret amacıyla  Asya’da bir geziya çıkan Rav İsrael Singer, bu toplumların liderleri ile görüşerek aralarındaki işbirliğinin temelini atmaya çalıştı. Singapur’un ilk sinagogu 1878 yılında kurulmuştu. Bu ülkede yerleşen ilk Yahudiler Bağdatlı tacirler olup, orada Sefarad Yahudi yaşamının çekirdeğini oluşturmuşlardı.

Vatandaşlığı geri alındı
II.Dünya Savaşı yıllarında Nazilerle işbirliği yapan bir polis kuruluşu üyesi olarak Ukrayna Yahudilerinin yakalanmalarında etkin olmuş, elli yıldır ABD’de yaşayan emekli bir marangozun Amerikan vatandaşlığı geri alındı. 86 yaşındaki Osyp Firishchak’ın cezasına hükmeden Yargıç Samuel Der-Yeghiayan, üç günlük duruşma sırasında sanığın sürekli yalan konuştuğunu ve Nazilerle işbirliği yapan Ukrayna Polis Kuruluşu’nun bir üyesi olduğunu inkar ettiğini belirtti.

Lodz’da anma töreni
Lodz Gettosu’nun yıkılmasının 61.yılı, Polonya’nın bu kentinde, Yahudi Cemaati Merkezi’nin açılış töreninde anıldı. Törene Lodz Gettosu’nda bulunmuş Holokost Kurtulanları ve aileleri katıldı. II. Dünya Savaşı öncesinde Lodz kentinde, 250.000 Yahudi yaşamaktaydı.

Irkçılık kurbanı
Bir süre önce Kiev’de  ırkçı dazlak gençler tarafından dövülerek ağır şekilde yaralanan bir Yeşiva öğrencisi, tedavi edilmek üzere Tel-Aviv’deki İhilov Hastanesi’ne götürüldü. Öğrenciyi Ukrayna’daki hastanede ziyaret eden İhilov Hastanesi yetkilileri, gencin İsrail’de tedavi görmesi konusunda ilgilileri ikna ettiler. Suni tenefüs ile nefes almakta olan Yeşiva öğrencisi halen bilincine kavuşmadı.