Kisa Kisa Caz: Akbank Caz Festivali başliyor...

Heymi BAHARİstanbul, Kültür ve Sanat Vakfı`nın düzenlediği Caz Festivali`nin ardından üç ay sonra yeniden Caz ile buluşuyor. Akbank Caz Festivali`nin bu sene 15.`si düzenlenecek. Festival gerek programı gerekse bizlerle buluşturduğu Caz sanatçıları açısından oldukça başarılı. Bana göre sloganı ise içinde sadece caz olan bir

Röportaj
9 Ocak 2008 Çarşamba
Patricia Barber’ın konserini kaçırmamanızı tavsiye ederim. Kendisi 21. yüzyılın en kaliteli caz vokalleri arasına daha şimdiden aday. Etkileyici sesi ve cesur tavırlarıyla seyircilere iyi bir gece yaşatacak. Konserin ilginç tarafı yapıldığı mekan... Aya İrini’nin tarihi ortamı konseri seyirciler için daha da zevkli kılacak. Barber’ın sesi ve müziği dünyanın en ünlü caz dergilerinden biri olan Down Beat tarafından da ödül aldı.
Caz hakkında çok az bilgisi olan kişiler bile Duke Ellington ismini duymuştur. Festival çerçevesinde karşımızda onun keşfettiği Güney Afrika doğumlu Abdullah İbrahim geliyor. İbrahim’in müziğini anlamak için yaşadığı yerlere bakmak doğru olacak. Afrika müziğinden oldukça etkilenen ve cazı bu ezgilerle birleştiren İbrahim piyanoya ayrı bir tarz getirdi. Sahneye bas gitar ve bateri eşliğinde çıkacak olan İbrahim’in konserini mutlaka gidilecekler listesine eklemenizi tavsiye ederim.
İstanbul Uluslararası Caz Festivali’nin son iki senedir önemli bir konuğu vardı: Dünyanın en ünlü akustik bas müzisyeni Charlie Haden. Akbank Caz Festivalin’de ise Haden’ı geçtiğimiz senelerde Down Beat listelerinde geride bırakan bir sanatçı var: Dave Holland. Miles Davis’ten Herbie Hancock’a kadar bir çok dev caz sanatçısı ile çalışmalar yaptı ve sayısız caz ödülü aldı. Holland’ı 20. yüzyılın son çeyreğine damgasını vuran caz sanatçısı olarak nitelendirmek yanlış olmayacak. Ancak daha değişik bir akustik bas dinlemek isterseniz uğrayacağınız yer Babylon da olabilir. Henry Grimes Trio’nun muhteşem bir gece geçirteceği kesin.
Gelelim İskandinavya’ya... Norveç’ten bu seneki konuğumuz Tord Gustavsen Trio. Gustavsen’in en önemli özelliği İskandinavya’nın halk ezgilerini caz ile birleştirmiş olması. Ayrıca yaptığı müziği kısıtlamayan bir sanatçı Gustavsen; müziğinin içinde flamenkodan pop müziğe kadar bir çok tarzı bulmak mümkün. İsveç’ten de yeni bir kadın vokal sanatçı bu sene festivale konuk olacak: Rigmor Gustafsson. İsveç listelerinde kısa sürede yükseklere tırmanan Rigmor ince sesiyle dinleyenlerin ilgisini çekiyor. Yeni bir soluk şiddetle önerilir.
Festivalin bir diğer önemli konuğu da Threadgill ve yeni projesi; Zooid.  Zooid’i alışılagelmedik bir proje olarak nitelendirmek doğru olacaktır. Tuba, flüt, ud, çello, akustik gitar, saksafon... Tüm bu enstrümanlar bu konserde beraber olacaklar. Yıllarca bir çok gruba liderlik yapmış olan Threadgill bu ilginç proje ile karşımızda olacak. Kaçırmayın.
Festivalin diğer önemli konukları arasında Chicago Underground Quartet, Tuna Ötenel ve İlhan Erşayin var. Bunun dışında davul öncülüğünde Ornette projesi de festivale yeni bir soluk getirecek. Biletler tükenmeden almanızı tavsiye ederim. İyi seyirler.