Likud`da sürpriz gelisme

İsrail Başbakanı Ariel Şaron Likud Merkez Komitesi`nin oylarını alarak parti başkalık seçiminin zamanından önce olmasını engelledi. 3000 delegenin oy kullandığı seçimde Şaron, Netanyahu`yu 104 oy farkı ile yendi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Rakibi Binyamin Netanyahu’yu 1329’a karşı 1433 oyla yenen Ariel Şaron, Likud’un parti içi seçimlerini kazanarak "erken seçim" kararını engellemiş oldu.
Netanyahu’nun, seçimleri 60 gün içinde gerçekleştirme önerisini "dondurmuş" olan Şaron; seçimlerin, gerçek tarihi olan nisan ayında yapılmasını sağladı.  Merkez Komite üyesi 3050 kişinin 2762’sinin oy vermesiyle, % 91 gibi yüksek bir katılım Şaron’un "oy vermeye gelin" çağrısına cevap vermiş oldu. 
Diğer yandan yorumcular "Ya Şaron kazanmasaydı" varsayımında bulunarak çeşitli yorumlarını açıkladılar. Şu anda Şaron’un kendi siyasi geleceği için fazladan zaman kazandığını düşünen yorumcular; Şaron’un, kaybetmesi halinde büyük bir ikileme düşmüş olacağını söylediler.
Şaron taraftarlarının diğer bir yorumuna göre ise Başbakan, Netanyahu’ya "isyanı sona erdirerek, koalisyondaki yerini almayı" teklif edebilirdi.
Erken seçim isteyen Şaron karşıtlarına katılmış olan, Likud milletvekillerinden Gideon Saar’ın, partinin stratejisini şekillendirmek ve yürütmek zorunda kalacağı düşünülüyor.
Şaron taraftarları Şaron’un, ona karşı çıkan bakanlardan intikam almak istemeyeceğini söylüyorlar. Şaron’a yakın olan bazı kaynaklar kendisinin, bu sonuçları bir güven göstergesi olarak gördüğünü ve Yol Haritası Planı’nı söz verdiği gibi gerçekleştireceğini belirtiyorlar.
Diğer yandan Netanyahu ise "Likud’un demokratik kararına saygı duyuyorum. Ama Şaron, karşısındaki güçlü muhalefeti görmezden gelemez. Bu oylama Şaron’u "kovma" kampanyamda bir aksilik çıkardı. Fakat, önümüzdeki bahar yapılacak olan liderlik seçiminde hala aktif rol alacağıma inanıyorum. Çok az farkla kaybettim" yorumunda bulunuyor.