FÖY`de Belediye Meclisi seçimleri

FÖY`de gerçekleşen Belediye Meclisi seçimlerinde büyük bölgeler Hamas`ın oldu. Perşembe günü yapılan belediye seçimlerde El Fetih 55 bölgeden zaferle çıkarken Hamas 25 bölgede galip geldi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
FÖY topraklarındaperşembe günü yapılan belediye seçimlerinde El Fetih 55 bölgeden zaferle çıkarken Hamas 25 bölgeyi kazandı. Haaretz gazetesinin haberine göre Hamas 32  bölgenin 15’inde büyük farkla seçimi kazandı. 24 yerel bölgede ise  seçimi tam olarak kimin kazandığı belirlenemedi. Nüfusu 1000 ile 3000 arası değişen 22 küçük bölgede El Fetih rakipsiz bir şekilde seçime girdi. Hamas sadece 56 seçim bölgesinde direkt olarak, 26 seçim bölgesinde ancak dolaylı olarak seçimlere katıldı. Nüfusları 4000 ile 13500 arasında değişen 32 büyük bölgenin 15’inde Hamas çok açık bir zafer kazanırken, El Fetih 9 bölgede seçimi kazandı ve 8 bölge ise belirsiz kaldı.
Bu durumda El Fetih açısından en büyük sorun Hamas’ın büyük bölgelerde yüksek bir farkla kazanması, bunun yanı sıra El Fetih’in  bu büyük bölgelerde ancak ufak farklarla seçimleri kazanabilmiş olması. Son günlerde İsrail’in geniş çapta giriştiği Hamas militanlarını toplama eylemleri, Hamas’ın seçim kampanyası yapmasını önlediyse de seçmenlerin Hamas’a olan sempatilerini arttırdı. Ocak ayındaki Filistin Yasama Meclisi seçimleri yaklaşırken iki örgüt de çalışmalarını çok daha profesyonel bir platforma oturtmaya başladı.
Bu arada ABD Dış İşleri Bakanı Condeleezza Rice yaptığı açıklamada, Hamas’ın silahlı güç olarak seçimlere katılamayacağını söyledi. Rice; Hamas’ın bir terörist örgüt olduğunu, barış süreci ve Filistin Parlamentosu’nun düzgün çalışması açısından Hamas’ın yasaklanması gerektiğini belirtti. Rice aynı anda hem siyaset seçeneğinin hem de şiddet seçeneğinin beraber yaşayamayacağını vurguladı.
İsrail’in yok edilmesi amacını kuruluş belgesinden çıkartmadıkça ve silah bırakmadıkça Hamas’ın Filistin seçimlerine katılmasına izin verilmemesi gerektiğini savunan Ariel Şaron ve Silvan Şalom, Rice’ın bu açıklamarınıdan memnuniyet duyduklarını belirttiler.
Rice ve ABD yönetimi Hamas’ın Filistin seçimlerine katılımıyla ilgili açıklama yapmaktan daha önceleri kaçınmış ve bu da ABD’nin Hamas’a karşı tutumunda bir yumuşama olduğu dedikodularına yol açmıştı. Bunun yanında Rice’ın ve diğer ABD’li bürokratların, İsrail’in ‘Filistin seçimlerine Hamas katıldığı takdirde seçimleri engelleriz’ sözünü eleştirmesi de bu ihtimali güçlendirmişti.