Alegra Torel Geriatri Pavyonu hizmete girdi

Ester YANNİERNelly BAROKASOr- Ahayim Hastanesi bünyesinde oluşturulan Alegra Torel Geriatri Pavyonu`nun açılışı 2 Ekim Pazar günü gerçekleştirildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kentimizde çok az bulunan ve eksikliği hissedilen Geriatri ana bilimdalında hizmet verecek olan Alegra Torel Geriatri Pavyonu 2 Ekim Pazar günü  Balat Or- Ahayim Hastanesi  bünyesinde açıldı.
Geniş basının da ilgi gösterdiği açılış törenine Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Rafael Torel ve ailesi başta olmak üzere, cemaat ileri gelenleri, dernek, kurum ve kuruluş başkanları; İstanbul’un belli başlı ilçelerinin belediye başkanları; Fatih Kaymakamı, yerel yönetim temsilcileri; İstanbul Emniyet  Müdürlüğü mensupları ve bağışseverler katıldı.
Törende Balat Or- Ahayim Hastanesi Vakfı Başkanı Jojo İllel, hastane yöneticileri ev sahipliği yaptılar. Tören, Ulu Önder Atatürk, ve ebediyete intikal eden  hastane kurucuları, yönetici ve hekimler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Or- Ahayim Hastanesi Başkanı İllel açılış konuşmasına, Geriatri binasının 20 aylık yoğun ortak bir çalışma, bir emek  sonucu ortaya çıktığını vurgulayarak başladı. İllel, Rafael Torel’in  önceki dönem Hastane Başkanı Elia Penso’ya böyle bir bina yapma arzusunu dile getirdiğini, yapım aşamasında Onursal Başkan Bensiyon Pinto’ya, tarihi binanın restorasyonunu üstlenen Mimar Acar Avunduk’a  ve emeği geçen herkese teşekkür ettikten sonra "(…)  Torel yaptığı cömert bağışlarla hiçbir zaman  yetinmemiş, 1940’larda Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan  Gislaved’in tek varisi Merhum İda Kohen’i hastaneye bağış yapamaya yönlendirmiştir.  Daha geçen hafta binanın ana kapısı için hazırladığımız ‘Alegra Torel’ binası tabelasını değiştirmemiz için bizi uyarmış, bu binanın sadece Geriatri pavyonu benimdir, siz çok özenerek hazırladığınız poliklinik katı için başka bağışseverleri de aramıza katın diye öneride bulunmuştur" sözleriyle Rafael Torel’in iyilik sever kişiliğini öne çıkarttı.
Daha sonra kürsüye gelen Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya tarihi eser niteliğini taşıyan bu binanın restorasyonu için  Vakıflardan gerekli izinlerin alınmasında Onursal Başkan Bensiyon Pinto,  Robert Abudara, Av. Ester Zonana’nın büyük emeği geçtiğini vurgularken, Mimar Mahir Berk ve Mimar Acar Avunduk’un katkılarını bir kez daha hatırlattı.   Osmanlı döneminde  Hirch, Rotchild ailelerinin, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Bağdatlı Kadoori ailesinin yardımseverlikleriyle cemaatin bir çok esere sahip olduğu belirten Başkan Ovadya, günümüzde Rafael Torel’in bu yardımsever aileler listesine katıldığını ifade etti.   Ovadya ayrıca "Çocukluğumdan beri cemaatimizdeki hayırseverler arasında Rafael Torel’in adını duyardım. Aradan yıllar geçti, toplumumuzdaki yardımseverlerin adları arasında gene Rafael Torel’in adı önde gelenler arasında. Geniş bir yüreğe sahip olan Rafael Torel’in ufku da her konuda geniş. Yaşı 90’ı geçmesine rağmen hala çalışıyor, o ve ailesi toplumumuzun  ihtiyaçlarını biliyor ver bu yönde çalışmalarını sürdürüyorlar" dedi. Birinci katı poliklinik olacak geriatri binasının ekonomik açıdan giderek zayıflayan toplum fertlerimize ve semt sakinlerine hizmet vereceğini de açıklayan Ovadya bu sağlık yuvasının Türk Yahudi Cemaati’ne ve ülkemize hayırlı olmasını ve tüm hastalara şifa dağıtmasını temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.
Hahambaşı Rav İsak Haleva, cemaatin böyle bir sağlık hizmetine kavuşması nedeniyle memnuniyetini duygusal bir şekilde dile getirdikten sonra geriatri binasında yatacak kişilerin iyileşerek evlerine dönmeleri temennisinde bulundu.
Gençlik yıllarında Kasımpaşa’dan Eyüp’e vapurla her sabah işine giderken Or Ahayim Hastanesi üzerinde yazılı olan “Laura Kadoori” adını hergün okuduğunu ve böyle ailelerin topluma vermekte olduğu hizmeti örnek aldığını ve birgün yeterli parası olduğu takdirde böyle bir bina yapmayı Tanrı’ya söz verdiğini anlatarak konuşmasına başlayan Rafael Torel, bu eseri meydana getiren mimarlar, hastanenin eski- yeni idare ve yönetim üyelerine teşekkür ettikten sonra bu kişilerin içlerindeki yardımseverlik ateşinin hiçbir zaman sönmemesi dileğinde bulundu.
Hastane Başhekimi Vedat Mizrahi’nin yaptığı konuşmanın ardından  binanın iç donanımının sağlanması için destek verenlere teşekkür plaketleri verildi ve Pembe meleklerin girişimleriyle bir Mamografi cihazının alınmasına önayak olan bağışseverlerin isimleri zikredildi.
Alegra Torel Geriatri Binası’na Mezuza’nın çakılmasından sonra konuklar toplu halde binayı gezme imkanını buldular.

AÇIKLAMA

2 Ekim 2005 Pazar günü Alegra Torel Geriatri Binası’nın açılışında yaptığım konuşmada Cumhuriyet döneminde vücuda getirilen eserlerin genellikle kolektif yardımseverlikle yapıldığını ve bu eserin bir ilk olduğunu dile getirdim. Ulus Musevi Okulları bünyesinde Amram Ailesi tarafından yaptırılan Amram Oditoryumu’nu belirtmediğimden, başta Amram Ailesi mensupları olmak üzere törende bulunanlardan özür dilerim.

Silvyo Ovadya
Türk Musevi Cemaati Başkanı