Büyük Edirne Sinagogu ilginizi bekliyor...

Ester YANNİER29 Eylül Perşembe akşamı Edirne`de doğup orada büyümüş ancak şimdi İstanbul`da yaşamlarını sürdüren bir avuç insan Dostluk Yurdu Derneği`nde bir araya geldiler

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
"Ortak geçmişin Son Yadigarı" Edirne Büyük Sinagogu başlığı altında gerçekleştirilen gecenin  amacı, 1907’de inşa edilen 1997 yılına kadar büyük bir kısmı sağlam bulunan ancak günümüzde sadece giriş ve arka cephe konstrüksyonuna bağlı  sadece iki yan cephesi ayakta kalan Edirne Büyük Sinagogu’nun projelendirme  çalışmaları hakkında Edirne kökenlilere bilgi aktarımında bulunmaktı.
Etkinliğin açılış konuşmasını Y. Mimar Rubi Asa yaptı. Daha sonra söz alan Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Edirne kökenlilere ulaşılmaya çalışılmasına  rağmen katılımın az olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Edirne’den yaşanan büyük göçler neticesinde cemaatin azalmasından, ötürü Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne  devredilen sinagog binasının,  gelen talepler doğrultusunda röleve restorasyon ve restütüsyon  projeleri çalışmalarına  başlandığını ve bunların önümüzdeki ay  Vakıflar Genel Müdürü  Yusuf Beyazıt’a sunulacağını açıkladı.
Ovadya Sinagogun restorasyonunun gerçekleşmesi halinde, gelecekte belki bir Edirne Yahudileri Müzesi  veya yurt dışındaki bazı cemaatlerde olduğu gibi yılda bir –iki  düğün ya da bayramlarda açılabilecek diğer zamanlarda da kültürel bir amaç için kullanılabileceğinin dikkatini çekti.
Ardından sinagogunun  röleve ve restorasyon projelerinin hazırlanma çalışmalarını üstlenen Y. Mimar Rubi Asa, ekrana yansıtılan görüntülerle desteklenen  bir brifing verdi. Edirne’de gayrimüslimlerin yaşadığı "Kaleiçi" semtinde 1903 yılındaki büyük yangında irili ufaklı çoğu ahşap olan onüç sinagog kullanılamaz hale gelmiş. 1906 yılında da yerel idarenin desteği ile tek bir büyük sinagog yapılması kararı alınmış.    Fransız Mimar Mühendis  France Depre’nin projelendirdiği ve  bir eşi de Viyana’da olan (2. Dünya Savaşı’nda bombalama sonucu yıkıldı) Büyük Edirne Sinagogu 1907 yılında ibadete açılmış. Sinagog, 2746 metrekarelik bir kullanım alanına sahip toplam üç binadan oluşuyor. Bir idari bina ve bir midraş binası da bu alana dahil  yapı gurubu.
Asa, amaçlarının 2007 yılında yüzüncü yılı kutlanacak olan sinagogun tekrar kullanılır hale getirilmesi olduğunu, bunun da ancak cemaat bireylerinden  gelecek maddi, manevi destek sayesinde gerçekleşebileceğinin altını çizdi.
Gecenin ilerleyen saatlerinde, etkinliğe katılanların görüş ve bilgilerine başvuruldu. Edirne kökenli konuklar, geçmişte yaşadıkları anıları, yapının cemaat yaşamlarındaki önemini ve özellikle Trakya Olayları’ndan sonra Edirne geniş toplumu ile Yahudi topluluğu arasındaki hassas ilişkilerden söz etti. Yapının yeniden yaşatılabilme olanağı bulunursa ne şekilde ve hangi amaca yönelik olması gerektiğine ilişkin ortaya atılan fikirlerin de tartışıldığı sohbet gecesi, Dostluk Yurdu Derneği’nin hazırladığı kokteyl ile son buldu.