Gazze-Misir siniri kapali kalacak

Filistin lideri Mahmud Abbas`un yaptığı açıklamaya göre Gazze-Mısır sınırı ancak uluslararası bir antlaşma imzalanırsa açılacakGeçtiğimiz pazartesi günü açıklama yapan Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas; Mısır ve Filistinlilerin, İsrail`in onayı olmadan geçiş noktasını beraber işleteceklerine dair spekülasyo

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Birçok Gazzeli ve Mısırlı’nın kontrolsüz bir şekilde sınırı geçerek Mısır’a gittiği geçtiğimiz haftanın ardından konuşma yapan Abbas "Doğru şeyleri doğru zamanda yapmak istiyoruz çünkü bir devlet gibi, sorumluluk sahibi bir yönetim olarak davranmak istiyoruz. Bu nedenle Mısırlı kardeşlerimiz ile bu konuyu ciddi bir şekilde görüşüyoruz. Antlaşma sağlayana kadar sabırlı olmalıyız" açıklamasında bulundu.
İsrail geçtiğimiz hafta Gazze’den tamamen çekilirken Refah geçiş noktasının nasıl ve kim tarafından kontrol edileceğine dair bir karara varılmamış ve İsrail, Refah geçiş noktasını kapatmıştı.
Filistinliler, Refah geçiş noktasının acilen açılmasını, böylece bütün eşya ve yolcu taşıma işlemlerinin rahatlıkla yapılabilmesini istiyor. İsrail ise Refah’ın 6 aydan önce açılmaması ve İsrail topraklarına girecek olan her şeyin İsrail’in kontrolündeki geçiş noktalarına yönlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Mısır ise konuya arabuluculuk etmeye çalışıyor.
Bu arada geçtiğimiz pazar günü Filistin Yönetimi, birkaç çocuğun Mısır ile Gazze sınırında kaçakçılık yaptığını kabul etti. Filistin Yönetimi İçişleri Bakanlığı’ndan alınan kaynaklara göre bazı uyuşturucu satıcıları çocukları kullanarak sınırda uyuşturucu kaçakçılığı yapmaya çalıştı. İçişleri Bakanlığı "Çocukları kullanan ve sınırda karmaşaya sebep olan bu tarz eylemlere karşı etkili önlemler alacağız" açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz 48 saat içinde onlarca çocuğu okul çantasında uyuşturucu taşırken yakalayan Filistinli polisler, çocukların ne taşıdıklarından habersiz olduklarını ama görevlilere, sorumlular hakkında önemli bilgiler verdiklerini ve olayla bağlantılı olduğu sanılan 70 kadar Filistinli ve Mısırlının yakalandığını belirtti.