İsrail bölge ülkelerle ilişkileri güçlendiriyor

Yıllardır BM zirvelerinde dünya liderlerinin eleştiri oklarına hedef olan İsrail, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler`in 60. kuruluş yılı nedeniyle yapılan zirvede rahattı. Ariel Şaron`un BM ziyareti İsrail`in Gazze`den geri çekilme planı ile dünya kamoyunda kazandığı itibarı gözler önüne serdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Pakistan’ın ardından Katar, Endonezya ve Tunus’lu liderlerle görüştü ve bölge ülkelerle normalleşme sürecine hız verdi

İsrail son günlerde odaklandığı bölge ülkelerle yakınlaşma çalışmalarına Gazze’den çekilmenin tamamlanmasının ardından hız verdi. Pakistan ile Türkiye’nin evsahipliğinde gerçekleştirilen buluşmanın ardından Katar, Endonezya ve Tunus’la temaslar başladı.
BM Zirvesi nedeniyle dünya liderleri New York’ta toplanırken, İsrail bu zirveyi bölge ülkelerle ilişkileri normalleşme projesi dahilinde çeşitli görüşmelerle değerlendirdi ve özellikle Katarlı yetkililerle önemli temaslarda bulundu. Katar Dışişleri Bakanı Hamad Al Tani, New York'da düzenlenen Birleşmiş Milletler zirvesinde yaptığı konuşmada İsrail'in Gazze Şeridi'nden geri çekilmesi sebebiyle duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve diğer Arap devletlerine İsrail ile olan ilişkilerini geliştirmeli yönünde çağrıda bulundu.
Zirvedeki konuşmasından önce Hamad Al Tani gazetecilere verdiği demeçte İsrail ile güçlü ilişkilerin  kurulabilmesinin mümkün olduğunu, fakat  barış sürecinin ve gittiği istikameti  ifade eden bir planlamanın başta zamanlaması olmak üzere net olarak ortaya konması gerektiğini ifade etti. Katarlı bakan diğer Arap devlet adamlarının da İsrailli meslektaşları ve Birleşmiş Milletler temsilcileriyle barış sürecine katkıda bulunmak için temasa geçmeleri gerektiğini belirtti.
Al Tani eğer Filistinliler Gazze Şeridi'nde kontrolu ele almayı başaramazlar ise diplomatik sürecin tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.
Perşembe günü İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Hamad Al Tani ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından  Arap devletleriyle ilişkileri geliştirme yönünde daha da ileri adımlar atılabileceği konusunda umutlu olduğunu belirten Şalom, "Herkes bu anın bölgedeki barış sürecine katkıda bulunmak için en uygun zaman olduğunu biliyor, umarım diğer devletlerle de bu yönde gelişmeler sağlayabiliriz" dedi.
Şalom'un Hamad Al Tani ile görüşmesi Endonezya Dışişleri Bakanı ile görüşmesinden sadece iki gün sonra gerçekleşti. İsrail Dışişleri Bakanı yaklaşık 3 hafta kadar önce de Türkiye'de Pakistanlı dışişleri yetkilileri ile bir araya gelmişti.
Bu arada çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Şalom, Gazze’den çekilme konusunda destek gördü.
Pazartesi günü ise Şalom, Tunuslu meslekdaşı Abdelvahib Abdullah ile biraraya gelerek ikili temaslarda bulundu.