Yıllardır BM zirvelerinde dünya liderlerinin eleştiri oklarına hedef olan İsrail, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler`in 60. kuruluş yılı nedeniyle yapılan zirvede rahattı. Ariel Şaron`un BM ziyareti İsrail`in Gazze`den geri çekilme planı ile dünya kamoyunda kazandığı itibarı gözler önüne serdi
BMnin 60. yılı nedeniyle düzenlenen zirveye katılmak için geçtiğimiz haftayı Amerikada geçiren Başbakan Tayyip Erdoğan, genel kurulda yaptığı konuşmanın yanı sıra çok sayıda temasta bulundu
14 Eylül Çarşamba başlayan BM Zirvesinin ikinci gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dünya liderlerine yönelik bir konuşma yaptı. Konuşmasında beklenenin aksine Kıbrıs konusuna değinmeyen Erdoğan, alternatif küreselleşme çağrısında bulundu.
Dünyada kuzey-güney arasında yaşanan gelir dağılımı adaletsizliğine dikkat çeken Erdoğan, bu ayrımın ortadan kaldırılması için BMnin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Son yıllarda dünyanın farklı noktalarında meydana gelen saldırıların terörün ortak düşman olduğunu kanıtladığını söyleyen başbakan, bu konuda ortak hareket etmek gerektiğini hatırlattı.
New Yorktaki temasları sırasında Erdoğan, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile de bir araya geldi. Erdoğan ve Blair, 3 Ekim öncesi Türkiyenin AB üyeliği konusundaki son gelişmeleri ele aldı. Erdoğan ayrıca BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan İbrahim Caferi ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile bir araya geldi. İran Cumhurbaşkanı görüşme sırasında "Nükleer enerjiyi barış sahasında İslam ülkeleriyle paylaşmaya hazırız" açıklaması yaptı.
Erdoğan-Şaron buluşması
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, ABD Başkanı Bush ile yaptığı görüşmenin hemen ardından Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider görüşmesinde ağırlıklı olarak Türkiyenin Gazzenin yeniden inşasında alacağı rol üzerinde konuştu. Özellikle Türkiyenin böldege endüstriyel bölgeler kurması gündeme geldi.
Şaron ayrıca Türkiyenin, İsrail ile Pakistanın bir araya gelmesinde gösterdiği çaba ve ev sahipliğinden dolayı Erdoğana teşekkür etti. Erdoğan Arap ülkeleri ile İsrailin yakınlaşmasında benzer bir arabulucuğa hazır olduklarını belirtti.
Erdoğan New Yorkta bulunduğu süre zarfında ülkedeki Yahudi organizasyonları temsilcileri ile de bir araya geldi. Amerika Yahudi Kongresi ve Bnei Brit temsilcileri ile gerçekleştirilen görüşmelerin gündeminde sözde Ermeni soykırım tasarısı vardı. ABD Temsilciler Meclisinin tasarı ile ilgili çalışmalarında Yahudi organizasyonlarından destek isteyen Erdoğan, tarihte böyle bir soykırımın gerçekleşmediğini, arşivlerin araştırmacılara açık olduğunu ve bu tasarının geçmemesi gerektiğini belirtti.
Yahudi liderler de geçmişte olduğu gibi gelecekte de organizasyonlarının bu konuda Türkiyenin yanında mücadelelerine devam edeceğini söyledi.
Dernek temsilcileri ayrıca Erdoğana İsrail-Pakistan görüşmelerine ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.