Sporda Modernizmin Son Simgesi: Stadlar

Yakir MİZRAHİKimilerine göre bir mabet, kimilerine göre bir kutsal mekandır tuttuğunuz takımın stadyumu… Takımınızı desteklerken söylediğiniz şarkılar, unutulmaz gollerin hafızalara kazındığı maçlar, ilk dostlukların atıldığı adımlar hep bu mekanda yaşanır… Eski yıllarda maçlara girebilmek için geceden gelip ö

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
İngiltere’nin köklü kulüplerinden, bir kuzey Londra takımı olan Arsenal, maçlarını 92 yıldır oynadığı Highbury Stadı’ndan bu sezonun sona ermesi itibariyle ayrılmaya karar verdi. Kulüp, onun yerine 2006񮖧 sezonunun başlamasıyla beraber yapımı tamamlanmış olacak Ashburton Grove Stadı’nda maçlarını oynamayı düşünürken ortaya büyük bir mali sorun çıktı. Arsenal’i yöneten beyinler, stadın maliyetinin oldukça artmasıyla beraber sponsor arayışına girdiler. İşte tam bu noktada Ada temsilcisi, Emirates Havayolları ile, rekor bir ücretle, 8 yıllık sponsorluk anlaşmasına imza attı. Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates, 100 Milyon Sterlin, yani yaklaşık 250 Trilyon Türk Lirası (250 Milyon YTL) karşılığında İngiltere Premier Ligi'nin başa oynayan takımlarından Arsenal'in sponsoru oldu. Emirates ile Arsenal arasındaki sponsorluk anlaşmasına göre, kulübün mevcut stadı olan Highbury'nin yerini alacak olan ve 2006'da hizmete girmesi beklenen 60.000 kişilik yeni stadyumu teknoloji harikası Ashburton Grove'un adı 15 yıllığına Emirates Stadyumu olacak. Anlaşma ayrıca Arsenal'in 2006񮖧 sezonundan başlayarak 8 yıl boyunca 'Fly Emirates' göğüs reklamı taşımasını öngörüyor.
Kulüp Başkanı Peter Hill-Wood, anlaşmanın imzalandığı gün "Bugün, Arsenal için tarihi bir gün" diyerek bu olayın önemini belirtirken, kulübün idari direktörü  Keith Edelman, Arsenal'in bugüne kadar kazanmadığı paraları kazanmaya başlayacağını söyledi. Yeni planlamada, yıllık kazancı ile birçok rakibini ve Avrupa'nın önde gelen takımlarını kıskandırmayı başaran Kuzey Londra takımı Arsenal'in, bu sezonun ortalarından itibaren karını %100’ün üzerinde arttırması bekleniyor. İdari yapısı neredeyse kusursuz olan Arsenal kulübünün son yatırımları ve projeleri sayesinde finansal sorunlarını çözerek, kısa süre içerisinde Avrupa'nın en çok kazanan kulüplerinin başında yer alması öngörülüyor.
"Gunners" yani "silahşörler" lakaplı Arsenal kulübü, 1913 yılından beri kullanmakta olduğu Highbury Stadı’na elveda demeye hazırlanırken, bu sezonki maçlarına 1913 yılında giydiği formanın renkleriyle çıkıyor. Bir kulübün stadına olan bağlılığı, onu bu şekilde onurlandırması ancak bu şekilde gösterilir herhalde…
Almanya’da 2006 yılının yaz aylarında yapılacak Dünya Kupası için birçok yeni stad yapılırken, mevcut stadların  birçoğunda birtakım revizyonlar yapıldı. 1972 yılından beri maçlarını Münih Olimpiyat Stadı'nda oynayan Bayern Münih, bu sezonun başından beri başka bir stada yerleşerek, maçlarını orada yapmaya başladı.
Bayern Münih ve 1860 Münih futbol takımlarının ortaklığı sonucunda yapılan Allianz Arena Stadı, 340 Milyon Euro'ya yani yaklaşık 555 Trilyon Türk Lirasına (555 Milyon YTL) mal oldu. 2006 Dünya Kupası'nın açılış maçının da oynanacağı Allianz Arena'nın dış cephesi aydınlatma sistemi sayesinde toplam iki dakikada beyaz, mavi ya da kırmızı renkle kaplanabiliyor. Görkem ve ihtişamın adresi olan stad, 66.000 kişiye ev sahipliği yapabileceği gibi, Avrupa’nın en büyük yeraltı otoparkına sahip. Allianz Arena, 10.500 adet araca park yeri için imkan sunuyor. Futbolla ilgilenmeyene futbolu sevdirebileceğine, futbol sevenlere ise önümüzdeki yıllarda unutulmaz anılar yaşatacağına ve kısa sürede Avrupa'nın en gözde stadyumu olacağına inanılan stadyum, yeni teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanmakta… Geçmiş zaman uygarlıklarından Lidyalıların her ne hikmetse(!) bulduğu, bulunduğundan bu yana her yerde geçerliliği olan "nakit para" Allianz Arena Stadı’nda geçmiyor. Bunun yerine kredi kartı biçimindeki bir kart kullanılarak, ona para yükleniyor. Stad içerisinde yapılan her alışverişte bu kart kullanılıyor. İster forma, ister yiyecek, ister satılan herhangi bir şey olsun bu kartla alınıyor. Kartta ne kadar para yüklüyse o kadar alışveriş yapılabiliyor.
Stad o kadar güzel ki, bu görkemi ve ihtişamı yaşamak isteyenler, her gün en az 1000 kişi olmak üzere, kişi başı 8 Euro vererek yani yaklaşık 13 YTL’ye stadı geziyor. Allianz Arena Stadı deyim yerindeyse durduğu yerde para kazanıyor. Stada giriş turnikeleri ise, muhtelif noktalarda onlarca olmak üzere stadın dışında bulunuyor. Yani Türkiye’deki gibi turnikeler stadın hemen girişinde değil. Bu nedenle stada girişte kuyruklar veya Türkiye’deki gibi hengame pek yaşanmıyor. Engelliler için 200 adet özel oturma bölümünün de  bulunduğu Allianz Arena hakkında yorumda bulunan Alman futbolunun efsane isimlerinden Bayern Münih Kulübü’nün Başkanı Franz Beckenbauer, yapılan bu stadın eşsiz olduğunu, kulübün geleceğinin artık garanti altında olduğunu belirtti.
Şu bir gerçek ki, günümüz stadlarının ortak özelliği ; modern teknolojiden faydalanmış olmak, insanları her daim içine çekecek cazibeye sahip aktivitelere sahne olmak, kulüplere ekonomik katkılar sağlayacak organizasyonlara yer sağlamak olmalıdır. Aksi takdirde, sahada yaşanan güzellikler etrafını sarmakta olan dört taraflı beton yığını arasında kaybolur gider…