Uluslararasi hukuk uzmani: hukuken işgal sonlandi

İsrail Ordusu`nun pazartesi sabahı saat yedide İsrail ve Gazze Şeridi arasında yer alan Kissufim Geçidi`ndeki kapıyı kilitlemesiyle, İsrail`in Gazze`deki 38 yıllık askeri yönetimi sona erdi. Ordu geri çekildikten sonra sinagoglar yakıldı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Uluslararası hukuk uzmanı Prof. Ruht Lapidoth :"İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden geri çekilmesi ve İsrail'in bölge üzerindeki kontrolünün çok sınırlı olmasıyla 38 yıllık işgal durumu ortadan kalkmıştır" dedi.
Prof. Lapidoth, (Kudüs İbrani Üniversitesi ve Rişon Letzion İşletme Fakültesi hukuk profesörü) Filistinlilerin ‘geri çekilme planının yerine getirilmiş olmasına rağmen işgal devam ediyor’ sözünün hukuken yanlış olduğunu ifade ediyor. Geri çekilmeyi takiben, İsrail sadece Gazze'nin hava sahasını ve Batı Şeriya'ya geçen sınırını kontol etmeye devam edecek.
İsrail'in hava sahası ve sınır kontrolünün devam etmesi resmi olarak işgalin sona ermiş olmasını ortadan kaldırmıyor. Gazze hava sahası üzerinde bir uçak kazası olursa sorumluluğu İsrail'e, Gazze'de bir yabancı öldürülürse sorumluluğu Filistinlilere ait olacak.
Prof. Lapidoth Gazze'nin tarihinin karmaşık olduğunu belirtti. Bugüne dek ne İsrail, ne de Mısır'ın  Gazze'yi kendi topraklarına katmadığına, Golan Tepeleri ve Doğu Kudüs'ün aksine Gazze’nin resmen devletin bir parçası haline dönüştürülmediğine dikkat çekti. Prof. Lapidoth: "Uluslararası hukuk çerçevesinde Gazze, İsrail işgali altında idi : Topraklar düşman ordusunun(otoritesinin) kontrolu altına girdikten sonra işgal altında sayılır. İşgal, bu otoritenin yerleşik kalması ve uygulanması sürdüğü müddetçe devam eder" dedi.
Prof. Lapidoth ayrıca: "Tanım açıkça belirtiyor ki ordusunun ve askeri kanunların uygulanması süresince İsrail Gazze'de işgalci konumunda idi. Hukuki bir gözle bakıldığında Gazze Şeridi'nin Filistinlilerin yaşadığı bölümünde hiçbir zaman İsrail kanunları uygulanmadı, yerel halk Mısır kanunları çerçevesinde yaşamaya devam etti. İşgal ile İsrail’in bu toprakları kontrol ediyor olmasına karşın kendi kanun modelini uygulamadı" açıklamasında bulundu.
Filistinlilerin Gazze'den Batı Şeriya'ya kayma niyetine istinaden Prof.Lapidoth 1999 tarihinde Filistin otoritesi ve İsrail’in eski Başbakanı Ehud Barak ile varılmış anlaşmanın varlığına atıfta bulundu. Konunun bu anlaşmayla açıklığa kavuşmuş olduğunu ve düzenlemelerin anlaşmaya varıldığı şekilde uygulanacağını belirtti.