İsrail Ordusu`nun 38 yil sonunda Gazze Şeridi`nden geri çekilmesinin a

İsrail Ordusu`nun pazartesi sabahı saat yedide İsrail ve Gazze Şeridi arasında yer alan Kissufim Geçidi`ndeki kapıyı kilitlemesiyle, İsrail`in Gazze`deki 38 yıllık askeri yönetimi sona erdi. Ordu geri çekildikten sonra sinagoglar yakıldı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Gazze Şeridi’ndeki İsrail Ordusu’nun yüksek düzeyde bir komutanı olan Aviv Kochavi yaptığı açıklamada görevin tamamlandığını ve bir devrin sona erdiğini belirtti.  "Bugünden itibaren Gazze Şeridi’nin sorumluluğu Filistin Özerk Yönetimi’ne aittir" diyen komutan Kochavi,  "İsrail halkının güvenliği bizim sorumluluğumuz olmaya devam edecektir " şeklinde sözlerini tamamladı. 
İsrail’in Gazze’deki askeri yönetimini ‘adaletsizlik, saldırı ve aşağılama’ olarak niteleyen FÖY Lideri Mahmud Abbas, İsrail Ordusu’nun Gazze’den çekilmesinin ardından sevincini "Bugün insanlarımızın geçtiğimiz  yüzyıllarda mahrum olduğu sevincin ve mutluluğun günüdür, fakat devlet olabilmek için önümüzde uzun bir yol var" sözleriyle ifade etti.
Sabah saat üç itibariyle Kissufim geçidinden İsrail’e geçmeye başlayan ilk askeri tankını, İsrail Ordusu’nun askeri araçları takip etti.  Güneşin doğmasının hemen ardından son askeri araçların da İsrail’e geçmesinden sonra, Komutan Kochavi geçitten geçerek Gazze’yi terk eden son asker oldu. 

Gazze Şeridi’ndeki
sinagoglar yakıldı

FÖY yetkilileri İsrail’in Gazze’den çekilmesinin ardından,  yönetimi ele aldı.  Bir zamanlar en büyük yerleşim alanlarından biri olan Neveh Dekalim’e giren Filistinli yetkililer, oraya Filistin bayrağını dikti.  "Özgürlük" camilerde havai fişekler eşliğinde kutlanırken, Filistinliler Morag, Netzarim yerleşim merkezlerindeki sinagogları yağmaladı,  Kfar Drom sinagogunu ateşe verdi.
İsrail hükümeti, çekilmeden önce binaları yerle bir ederken yerleşimlerdeki 19 sinagoga ‘dinen yasak’ olduğu gerekçesiyle  dokunmamıştı.
Günün ağarmasından önce boş yerleşim alanlarına akın eden Filistinliler, döküntülerin içinden sandalye, masa, tel, pencere çerçevesi, kapı gibi geride kalan eşyaları taşıdı. Gazze sokaklarında “Sıra Kudüs ve Batı Şeria’da” sloganları yükselirken, binlerce Filistinli, Yahudi evlerinin enkazları üzerine bayraklarını dikti.  İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, sinagogların yakılmasını ‘barbarca bir eylem’ diye niteleyerek Mahmud Abbas’ı ilk görevinde başarısız olmakla suçladı.
Bazı Filistinli gençler de soluğu denizde aldı, ancak aralarından beş kişi boğularak can verdi. Gazze’ye giren Filistinliler sevinç içinde Yahudi yerleşimlerinden arda kalanları yağmalarken, Hamas ve İslami Cihad örgütleri mensupları silahlı gövde gösterilerinde bulundu ve bayraklarını molozların  üzerine dikti. Pazartesi günü Gazze Şeridi’nde Filistin, Hamas, İslami Cihad bayrakları dalgalandı.
İsrail Hükümeti, pazar günü yapılan toplantıda İsrail Ordusu’nun Philadelphia Geçidi’nden de geri çekilmesini onayladı.  Geçit, Gazze ve Mısır sınırında bulunuyor. 
Pazartesi sabahı geri çekilmenin resmi olarak tamamlanmasıyla birlikte geriye kalan bir düzine sinagog Filistinliler tarafından yıkıldı.
Filistin Hükümeti ve Hamas pazartesi günü Gazze’deki ayakta kalan sinagogların yıkılmasını, "Yahudiler’in tekrar buraya dönmeleri için bir sebep olmamalı" sözleriyle onayladı.
Filistin Başkanı Mahmud Abbas Gazze Şeridi’nin kuzeyini ziyaret ederek, "Burada sinagog yok. İsrail arkasında sadece yıkılma tehlikesi olan boş binalar bıraktı" dedi.
Abbas, sinagoglar dahil geriye kalan bütün binaların Filistinliler tarafından yıkılmasını, onların yerine Filistinliler için binalar inşa edilmesini savundu.
Hamas’ın yetkililerinden İsmail Haniyeh, geriye hiçbir sinagogun kalmaması gerektiğini belirterek, "İleride Yahudilerin ikinci bir ‘Ağlama Duvarı’ olarak görecekleri bir yer olmamalı. Bizim topraklarımızda bir ‘Ağlama Duvarı’na izin veremeyiz" dedi.

Haniyeh sinagoglarla ilgili, "Dua etmek için değil, politik açıdan inşa edilmişler" yakıştırmasını yaptı.

Yakılan sinagoglara karşı misilleme yapılmasından korkuluyor
Pazartesi sabahı erken saatlerde Filistinliler tarafından yakılarak yıkılan bir düzine sinagogdan dolayı, İsrail’deki camilere saldırılardan korkuluyor.
Baş Haham Amar ise konuyla ilgili olarak, "Ben ve bütün hahamlar Yahudiler’e camileri veya herhangi dua edilen yerleri yıkmamaları için yasak koyuyoruz. Hangi hakla bir insan dua edilen bir yere zarar verebilir? İnsanların dua etmeleri iyi bir şeydir" dedi.

Yarbay Dan Halutz: "Geri çekilme FÖY için bir sınavdır"
İsrail Ordusu’nun Gazze’den çekilmesinin ardından yapılan törende Yarbay Dan Halutz;  "Başımız dik ayrılıyoruz" ifadesini kullandı.  Gazze Şeridi’nin kontrolünün artık FÖY’ün elinde olmasının, FÖY için gerçek bir sınav olduğunu belirten Yarbay Halutz, Filistinlilerin kanunlara uygun bir biçimde düzeni sağlamaları gerektiğini, terörist gruplar tarafından İsrail’e karşı olası saldırıları da engellemeleri gerektiğini söyledi.  Sözlerini "Terörü görmezlikten gelmeyeceğiz, beceriksizlik ve yenilgilere müsamaha etmeyeceğiz" diyerek tamamladı.