Öğrencilerin görünmeyen yardimseverleri Mişne Tora

Ester YANNİERYaklaşmakta olan Roş Aşana Bayramı öncesi,yapılan bağışlar sayesinde cemaatimiz gençlerine her konuda destek veren, onları hayata kazandıran Mişne Tora yöneticileriyle görüştük

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Her yıl üniversite giriş sınavına  giren öğrenciler, okul tercihlerini yaptıktan sonra; UÖMO ve Öğrencilere Yardım Derneği öğrencilerinin başarıları duyurulur. Bu haberler okul ve dernek yetkililerinin yanı sıra bizleri çok sevindirir. Geçtiğimiz haftalarda ÖYD’nin  desteği ile yüksek öğrenimlerine devam edecek öğrencilerin kazandıkları okulları verdik. Bu hafta ise  siz bağışseverlerin desteği ile cemaatimizin ihtiyaçlı gençlerinin eğitim başta olmak üzere her konuda yanında olan Öğrencilere Yardım Derneği Başkanı Eli Meriç, Hanımlar Kolu Başkanı Sara Sezer, Büro Komisyonu Başkanı Janet Polikar, ve Eğitim Komisyonu (Manevi Destek) Başkanı Jinet Paltura ile söyleştik

Başkan  Eli Meriç öncelikle Mişne Tora’nın tarihçesini ve kelime  anlamını  açıklar mısınız?
Mişne Tora, Toranın tekrarı, Tora öğrenimi ve Tora’nın öğretilerini tekrar incelemek anlamlarını taşımaktadır.
Derneğimiz 1898 yılında Aavat Ahim ünvanı ile kuruldu. Kuruluşundan sonra Mişne Tora Gemilut Hasadim adını almıştı. Kuruluş amacı yoksul hastalara gerekli tedaviyi sağlamaktı. 1914 yılından itibaren Mişne Tora yönetiminin  kararıyla öksüz okul çağı öğrencilerine her gün okullarımızda öğle yemeği ve yılda bir kez giysi vermeye başlamışlardı. 1927’den  itibaren Mişne Tora daha büyük bir anlam kazanmaya başladı. Dernek bu yıldan itibaren sadece öksüz öğrencilere değil, yüzlerce yoksul öğrenciye de öğle yemeği vermek ve giysi sağlamak gibi görevleri cesaretle üstlendi. Bu girişim sayesinde bir nebze de olsa aileler rahatlatılmış oluyordu.
29 Nisan 1927 tarihinde Av. Daniyel Behar yüksek not alan üç öğrenciye öğrenimlerini sürdürmeleri için gerekli maddi desteği Mişne Tora"nın sonuna kadar karşılayacağını açıklamıştı. Bu suretle Mişne Tora yıllar boyu başarı ile üstleneceği muhtaç öğrencilere burs verme görevini de üstlenmiş bulunuyordu. Mişne Tora İkinci Dünya Savaşı’nın  zor iktisadi şartlarında her gün aksatmaksızın yedi yüz öğrencinin gıda ihtiyacını karşılamak gibi ulvi bir görevi sürdürüyordu.
1949’da Dernek 50. kuruluş yılını kutladı. O dönemde halen üye kayıt defterimizde kayıtlı olan ve o dönemin genel sekreterlik görevini sürdüren Av. İlya Bayar’dı. 1988 yılında Manevi Destek Komisyonu kuruldu ve kalabalık bir bayan üye kadrosu ile çalışmalara başlandı. Bu gün halen bu komisyonumuz aksatmaksızın çalışmalarını sürdürüyor.
Bu komisyonda görev üstlenen hanım üyelerimiz çocuklarımızı yakından izlemekte, gerek eğitimleri, gerek sosyal ve sağlık problemleri ile ilgileniyor. 1988 yılında yapılan tüzük değişikliği ile derneğimizin adı "Öğrencilere Yardım Derneği" olarak değiştirildi. Derneğin 100. yılı, 1998’de Ulus Amram Oditoryumu’nda geniş bir katılımla kutlandı. Dileğimiz, nice 100 senelerin  bu çocuklarımıza gerekli eğitim katkısını sağlamak ve onlara iyi bir gelecek sağlamak.
Dernekçilik büyük bir özveri gerektirir, bu özveride insanlarımıza bir nebze de olsa yüzlerine bir tebessüm, bir moral kaynağı kazandırmayı başarabiliyor iseniz manen yapmış olduğunuz çalışmalardan huzur duyuyorsunuz demektir. Çocuklarımızın yıl sonu getirmiş oldukları  başarılı karneler ailelerini, bağışseverleri hem de bizleri fazlasıyla mutlu ediyor. Artı, iyi puanlara sahip olmaları neticesi iyi eğitim veren okulları kazanmaları bizleri daha çok çalışmaya motive etmektedir. Bu motivasyonu bizlere sağlayan en büyük etkenlerden biri bağışseverlerimizdir. Onları onurlandırmak hepimizin vazifesidir. Kendileri daima bizlere destek çıkmakta, en zor zamanlarımızda yanımızda olmaktadırlar. Kendilerinin de, çocuklarımızın başarılarını duyduklarında bizler kadar sevindiklerini duyuyor ve görüyoruz.
Derneğimizin gelir kaynakları Roş Aşana ve Pesah Bayramları’nda Cemaat bireylerinin birbirlerini kutlamaları vesilesiyle yaptıkları  bağışlar karşılığında dağıtılan tebrik kartları, senede bir kere yemek, gezi, kermes gibi etkinliklerde elde edilen gelirler plaket ve teşekkür belgeleri ile takdir edilen hayırsever bağışlar, doğum, barmitzva, batmitzva, düğün, cenaze vb. vesilelerle gönderilen dernek kartı gelirleri.
Derneğimizin ileriye dönük ana hedefi kuşkusuz tarihi amacı doğrultusunda daha fazla eğitim katkısı sağlayarak, daha çok gencimizin kendine ve topluma yararlı olabilmeleri durumuna getirilmesini sağlamak. Zira Derneğimiz günümüz gençlerinin dinamizmine, ileri görüşlülüğüne ve yeni fikirlerine ihtiyacı vardır, onları aramızda görmek ve Mişne Tora’yı birlikte daha iyi yerlere getirmek en büyük hedefimizdir. Şu anki mevcut dairemizin yan dairesini de satın almamızın ana nedeni bu arzumuzu gerçekleştirmektir. Kurduğumuz bu kültür komisyonu başkanlığını üyelerimizden Yusuf Besalel üstlenmiştir.  
Dernek yöneticileri bu amaçlarının maddi kaynakları arttırmak için sarfedilen çabaların yanısıra üyelerin özverili çalışmaları ile gerçekleştirmektedirler. Bu itibarla dernek üyelerinin motivasyonu için içe ve dışa dönük sosyal etkinliklere önem verilmektedir.
Derneğimizin faaliyetleri; Öğrencilere Yardım Derneği ana faaliyeti, orta öğretim ve üniversite öğrencilerine eğitim desteği sağlamaktır.
Bizler hepimiz dayanışma içinde olduğumuz müddetçe dernek var olacak. Ve bu gönül bayrağını bizden sonraki nesiller de taşımaya devam edecek. Mişne Tora Yönetim Kurulu ve üyeleri adına yeni senemizin tüm insanlara sağlık, mutluluk, huzur, barış ve başarı getirmesini temenni ederiz.

Hanımlar Kolu Başkanı
Sara Sezer

1987 senesinde Mişne Tora'ya gönüllü bayan olarak okulda yemek vererek başladım. Hergün on beş hanım yemekhanede yemek verirdik. Sırasıyla Manevi Destek, Gezi ve Kermes Komisyonunda görev aldım. 2001 senesinden beri Hanımlar Kolu Başkanlığını sürdürüyorum Mişne Tora'da gönülden çalışıyorum; birlikteliğin arkadaşlığın yardımlaşmanın en güzelini gördüm. Bizler geç başladık, gençlerin daha atik davranıp gecikmemelerini öneririm.

Büro Komisyonu 
Başkanı Janet Polikar
1992’den  beri Mişne Tora'da çalışıyorum. Mişne Tora'nın en büyük gelir kaynağı, bayram objeleri ve kart satışlarıdır. Bu komisyonda sekiz bayan arkadaşımla görev almaktayız. Görevimiz öncelikle bağışseverleri memnun etmek.  Siparişlerin zamanında ve doğru olarak yerlerine teslim edilmesi dikkat ettiğimiz bir nokta.  On yılı akın bir süredir siparişlerimizi bilgisayar aracılığı ile yapmaktayız. Bu şekilde hatalar sıfıra yakın olmaktadır. Dostlarımızın, öğrencilerin yararına bayramlarda bizi hatırlamalarını arzu etmekteyiz. 1996 yılından beri Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almaktayım. Bu çalışmalardan büyük bir onur duymaktayım. Bizlerle çalışmak isteyen herkese kapımız açıktır; genç nesillerden gelecek tüm yeniliklere açığız.

Manevi Destek
Komisyonu Başkanı
Jinet Paltura

Mişne Tora'nın bel kemiği olan Manevi Destek Komisyonu’nun görevi öğrencilerimizin eğitim ve öğrenim sorunlarına çözüm bulmak. Komisyonumuzda on yedi bayan arkadaşımız gönüllü olarak çalışıyor. Bu arkadaşlarımız ilgilendikleri öğrencilerin , okul ve sosyal hayatlarını yakından takip eder.
İhtiyaçlı öğrenciler 6. sınıftan üniversite son sınıfa kadar desteğimizi talep edebilirler. Halen UÖML’de  45, Robert Kolej, Avusturya Lisesi, Anadolu Liseleri ve devlet okullarında 15, üniversitede de 15 olmak üzere toplam 75 öğrencimize çeşitli oranlarda burs temin etmekteyiz.
Vazifelerimizi sıralarsak;
*UÖML'nin burslu öğrencilerinin ihtiyaçları doğrultusunda eksik kalan burs paylarını tamamlamak ve onlara kitap, giysi yardımı yapmak,
*Devlet okullarında okuyan öğrencilere giysi, kitap ve gerektiğinde servis yardımı yapmak.
*Robert, Üsküdar, Alman ve Avusturya Liselerinde okuyan burslu öğrencilerin bir kısım bursuna katkıda bulunmak.
*Üniversiteye hazırlık dershane bursu vermek (bu yıl 17 öğrencimize dershane bursu verdik)
*Devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerimize okul harcı ve aylık harçlık vermek,
*Öğrencilerimizin sene içi zayıf derslerine yardımcı olmak için öğretmen temin etmek.
*Okulların rehberlik servisleriyle temas kurup öğrencilerimizin psikolojik sorunlarına çare bulmak, gerektiğinde onları psikolojik danışmanlık merkezlerine yönlendirmek.