Geri çekilmenin ardindan Gazze`de hareket devam ediyor

İsrail`in Gazze`den geri çekilme planının gerçekleşmesinden sonra bölgede farklı gelişmeler meydana geldi. The Jerusalem Post gazetesine verilen bilgiye göre, üst düzey güvenlik yetkilileri İsrail`in Gazze`den çekilmesinden sonra bölgede geniş çapta kontrol başlattı. Güvenlik görevlileri yerleşim birimlerini tek tek gezdiler

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’in Gazze’den geri çekilmesi sonrasında, güvenlik görevlileri yerleşim birimlerini kontrol etmeye başladı. Güvenlik görevlilerinin birimleri gezmesinin asıl amacı Gazze’yi Filistinli güvenlikçilere sorunsuz teslim etmek. İsrailli güvenlik güçlerinin The Jerusalem Post gazetesine yaptığı açılamaya göre, iki taraf arasında henüz çözülmeyen sorunların varolmasına rağmen İsrail, Gazze’deki yerleşim birimlerini kademeli ancak hızlı bir biçimde boşaltmayı planlıyor. İsrailliler ile Filistinliler arasındaki koordinasyonu ve iş birliğini ‘olumlu’ olarak tanımlayan güvenlik görevlisi Gazze’nin vahşete başvurmadan Filistinlilere teslim edilmesinin İsrail’in en önemli hedefi olduğunu kaydetti.
Alınan bilgiye göre, İsrail zamanı geldiğinde gerekli bölgelerden hızlı bir şekilde çekilecek. Amaç, Filistinliler arasında bölgedeki alanı kontrol etmek için oluşabilecek herhangi bir çatışmaya karışmamak. Güvenlik kuvvetlerinin hükümet kararları ile paralel hareket ettiğini belirten İsrailli görevli, geri çekilmenin 15 Eylül’de tamamlanacağını hatırlattı.
Bugüne kadar ordu Gazze’deki askeri yapıların %90ᇳ’ini boşalttı. Tüm askeri alanların bir an evvel boşaltılması için yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Geçen hafta Savunma Bakanlığı, yerleşim birimlerindeki özel mülkiyetlerin tümünün yıkımının gerçekleştiğini açıkladı. Mahkeme kararına bağlı olarak, birimlerdeki sinagoglar ve kamu inşaatları henüz yıkılmadı. Önümüzdeki haftanın sonuna kadar, İsrailli gönüllülerin de tarım ekipmanlarını toplamak için bölgeye yaptığı ziyaretler yasaklanacak.

Mofaz: "Mısır, Philadelphia yolunu 15 Eylül’de kontrole başlayacak"
Savunma Bakanı Şaul Mofaz’ın kabineye yaptığı açıklamada İsrailli askerlerin Guş Katif ve Kuzey Gazze’yi terk etme sürecinin 10 gün içinde tamamlanacağı belirtildi. Ayrıca İsrail, Mısır-Gazze hattını oluşturan Philadelphia yolunun kontrolünü Mısır’a 15 Eylül’de verecek. Batı Şeria’da sürekli terör saldırısı uyarıları aldıklarını söyleyen Mofaz, güvenlik güçlerine önlem olarak şüpheli gördüklerini tutuklamalarını ve güvenlik duvarını tamamlamalarını emretti.
Mofaz, Gazze’den geri çekilmenin ekonomik açıdan "Dörtlü (ABD, AB, BM ve Rusya)" için büyük önem taşıdığı düşünen James Wolfensohn ile önümüzdeki günlerde görüşme yapacağını açıkladı.
Filistinli görevlilerle İsrailli görevliler arasında geri çekilme ve sınırların kontrolü ile ilgili tartışmalar devam ediyor.