Pakistan`dan sonra sira Tunus`ta

Bugüne dek diplomatik ilişkileri bulunmayan İsrail ve Pakistan tarihteki ilk toplantılarını 1 Eylül Perşembe günü İstanbul`da gerçekleştirdi. Pakistan Dışişleri Bakanı Hurşit Mahmut Kasuri ve İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom`un bir araya geldikleri görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına Devlet Bakanı Mehmet Ayd

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail’in çevresindeki ülkelerle ilişkilerini düzenleme sürecinde Pakistan’dan sonra sıra Tunus’ta. Bir sonraki durak Dubai olabilir

İsrail ve Pakistan Dışişleri Bakanları’nın ülkemizde süpriz bir şekilde bir araya gelmelerinden sadece 3 gün sonra İsrail, diplomatik ilişkiler içinde olmadığı bir diğer ülke Tunus ile yakınlaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Tunus’a giden 5 kişilik bir İsrail heyeti, yaklaşmakta olan Birleşmiş Milletler zirvesine hazırlık yapıyor.
Heyetin bir hafta daha Tunus’ta kalarak 16ᆦ Kasım tarihlerinde bu ülkede gerçekleştirilecek Enformasyon Toplumu Dünya Zirvesi’ne katılacak İsrail ekibi için gerekli hazırlığı yaptığı belirtiliyor.
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, bu yılın başında Tunus Başkanı Zine El-Abidine Ben Ali’den bu zirveye katılma konusunda aldığı özel daveti kabul etmişti. Yetkililerin bildirdiğine göre Şaron bu zirveye katılamayacak, ancak aslen Tunus doğumlu İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, bu zirvede hazır bulunacak.
İsrail ile Tunus arasında zaten zayıf olan ilişkiler 2000 yılında ikinci Filistin intifadasının başlamasıyla Tunus tarafından dondurulmuştu. Silvan Şalom’un geçtiğimiz günlerde İsrail’in 10 Arap ülkesi ile ilişki kuracağını belirtmesinin ardından, uzmanlar Tunus’un bu ülkelerden biri olduğunu tahmin ediyorlar. Geçtiğimiz yıllarda diplomatik ilişkiler dondurulmuş olsa da ticari anlamda iki ülke arasındaki ilişkiler sürdürülmüştü.
Tunus’la ilgili bu gelişmeler olurken, İsrailli kaynaklar benzer bir yakınlaşmanın Dubai ile yaşandığı konusunda iddiaları yalanlamadı. Gelen bilgilere göre üç İsrailli diplomat bu ülke ile gelecekte yaşanabilecek yakınlaşmanın zeminini hazırlamak için bu ülkede çalışmalarını sürdürüyor.