İstanbul`da tarihi zirve

Bugüne dek diplomatik ilişkileri bulunmayan İsrail ve Pakistan tarihteki ilk toplantılarını 1 Eylül Perşembe günü İstanbul`da gerçekleştirdi. Pakistan Dışişleri Bakanı Hurşit Mahmut Kasuri ve İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom`un bir araya geldikleri görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına Devlet Bakanı Mehmet Ayd

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pakistan Dışişleri Bakanı Hurşit Mahmut Kasuri ve İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom görüşmesi Sultanahmet,  Four Seasons Oteli’nde gerçekleşti. Görüşmenin ilk adımının, bugüne dek Arap ülkelerinin tepkisinden çekindiği için İsrail ile diplomatik ilişki kurmaktan kaçınan Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in Başbakan Erdoğan’ı araması ile atıldığı belirtildi.
Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, İsrail’in Gazze’den çekilmesinin ardından diyaloga hazır olduğu  mesajını verdiği ve Başbakan Erdoğan’ın arabuluculuğunu istediği ifade edildi. Pakistan’ın görüşme talebinin İsrail tarafından kabul edilmesi üzerine buluşmanın İstanbul’da gerçekleşmesi kararı alındı.
Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen  görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Pakistan ve İsrail dışişleri bakanları el sıkıştılar. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kasuri-Şalom buluşmasını "Ortadoğu’da barış süreci açısından önemli bir adım" olarak değerlendirdi. Pakistan Dışişleri Bakanı Hurşit Mahmut Kasuri basın toplantısında yaptığı konuşmada, ülkesinin Gazze’deki gelişmelere büyük önem verdiğini, son gelişmelerin ardından İsrail ile ilişki kurma kararı alındığını ifade etti. Görüşmenin İsrail’i tanıdıkları anlamına gelmediğini vurgulayan Kasuri, tanımanın Filistin sorununun çözüme doğru ilerlemesi ile gelebileceğini söyledi. Kasuri ayrıca, "Pakistan, Gazze’den çekilmeyi İsrail işgalinin sona ermesi ve İsrail ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan bir Filistin devleti kurulması sürecinin başlangıcı olarak görmektedir. Bölgede kalıcı barışın sağlanmasının yolu budur" dedi.
Toplantıyı, "tarihi, önemli, açık ve yararlı ilişkilerin başlangıcı" olarak nitelendiren ve  girişimin Pakistan Devlet Başkanı Müşerref’in isteği ile düzenlendiğinin altını çizen İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom; "Toplantının Türkiye’de yapılması bir rastlantı değil. Türkiye çok büyük bir demokrasi, laik bir ülke ve İsrail’in çok önemli bir dostu. Türkiye, Pakistan ile İsrail arasında olduğu gibi İsrail ile diğer Müslüman ülkeler arasında ilişkilerin kurulmasında kilit rol oynayabilir" dedi.
"Gazze’den çekilmemizle birlikte Arap ve Müslüman ülkelerinin bizimle ilişkilerini yeniden gözden geçirmesinin zamanı gelmiştir" diyen Silvan Şalom barışa verdiği destek için Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e teşekkür etti.
Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in kararının "çok önemli ve cesurca" olduğunu belirten Silvan Şalom, dört Müslüman ülke ile diplomatik ilişkileri bulunduğuna dikkat çekerek; "Tüm Arap ülkeleri temasımız var. Ancak bu temas gizli kanallardan oluyor. Gizli temasların yerini açık temasların alacağını ümit ediyorum. Umarım diğer Müslüman ülkeleri de Pakistan’ı takip eder" dedi.
Uluslararası haber ajansları, İsrail ile Pakistan’ın ilk resmi temasında Türkiye’nin başarılı bir şekilde arabulucu rolü oynadığına dikkat çektiler. Ayrıca ABD’deki Yahudi kuruluşlarının bu görüşmeden ve Türkiye’nin üstlendiği önemli kilit görevden oldukça memnun kaldıkları ifade edildi.
İstanbul’daki toplantı sonrasında bir açıklama yapan Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, bu temasın İsrail’i tanıma anlamına gelmediğini, Filistin sorununu çözene kadar İsrail’i tanımayacaklarını söyledi. 17 Eylül’de New York’ta Amerikan Yahudi Kongresi’nde bir konuşma yapmak üzere davet edildiği ifade edilen Pakistan Devlet Başkanı, iki bakanının İstanbul’da bir araya gelmesinin iki ülke  arasındaki ilk resmi görüşme olduğunu belirterek; "Ama bu İsrail’i tanıdığımız anlamına gelmez" dedi.


İstanbul buluşması Pakistan’ı
karıştırdı

Hurşit Mahmut Kasuri ile Silvan Şalom görüşmesi İsrail’de, "atılmış önemli bir adım" olarak nitelendirilirken Pakistan’daki radikal dinci kesim Türkiye’de yapılan görüşmeyi kınayarak hükümeti ABD’nin baskısına boyun eğmekle suçladı. Başkent İslamabad’da Cuma namazının ardından yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Gerçekleşen protesto gösterilerinde Devlet Başkanı Pervez Müşerref aleyhine sloganlar atıldı. Muhalefetteki 6 radikal dinci partinin oluşturduğu ittifakın başkanı Müşerref’i istifa etmeye çağırdı. Bazı milletvekilleri İsrail ve Pakistan arasındaki bu ilk diplomatik teması protesto etmek amacıyla meclisi boykot etti. Ayrıca, Gazze Şeridi’nde de İslami Cihad yanlısı binlerce kişi, Pakistan’ın İsrail’le ilk temasını protesto için eylemler düzenledi.
Basından aldığımız habere göre, Pakistan Başbakanı Şevket Aziz, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak bu buluşmanın gerçekleşmesi için gösterdiği çaba ve verdiği destekten ötürü kendisine teşekkür etti. Başbakan Erdoğan da, buluşmanın Ortadoğu barışını teşvik etmeye katkıda bulunacağını ve Filistin sorununun çözümü için zemin hazırlayacağını söyledi.