Sonbahara girerken yaşantimizda toprak tonlari...

Nancy AZARBADGoethe kendisini gerçekten tanısaydı kaçacağını söylemişti, buna karşın hepimiz kendimizi iyi tanımak konusunda sonsuz merak içindeyiz. İlk bakışta tanıştığımız kişi ile ilgili ön yargılarımızın ne kadar doğru olduğu tartışılması gereken bir konu da olsa; aslen farkında olsak da olmasak da g

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Batıdaki dekorasyon anlayışı gitgide doğu mistizmine kayarken, kişiye özel yapılan dekorasyonlarda insana dair ipuçlarını astroloji haritaları, feng-shi ve elementler yardımıyla bulmak daha memnun edici sonuçlara ulaştırıyor biz içmimarları. Kimi zaman da Şamanlar yardımıyla mekandaki negatif enerjiyi uzaklaştırmaya kadar uzanan arayışlara inanan dekorasyon tutkunlarını peşinden sürüklüyor. Bu anlayışla birlikte yaz sonuna geldiğimiz şu günlerde pastırma yazı diye de ekleyebileceğimiz beşinci mevsimimiz, Doğu felsefesine göre toprak rengi kahverengi ile sembolize ediliyor. Bizi basitçe yeryüzündeki beş element -su, metal, toprak, ateş ve ağaç - ile anlatan  doğu felsefesi gibi astroloji de dört elementle- su, toprak, ateş ve hava- ile bizleri simgelemeyi seviyor. Doğumumuzun gerçekleştiği an gezegenlerin duruşu ile belirlenmiş ve her burca karşılık gelen elementlerle oluşan doğum haritamızla karakterimiz şifreleniyor.Acaba kaderinizin o saniyelerde yazıldığını hissedebiliyor musunuz? Hepimizin bildiği on iki burç da bu dört ana elementlere ayrılmış. Toprak elementini simgeleyen başak ,boğa ve oğlak burçları günün birinde pratik ve güvenli hareketleri ile karşımıza çıkıveriyorlar. Bazılarımız pek uçarı olurken toprak insanlarının ayaklarını yerden kesmemiz epeyce zor oluyor.Gökyüzündeki gezegenler yerlerini değiştire dururken, ayın her hareketi ile okyanustaki gelgitler gibi duyguları alabora olan balıklara nazaran başak burçları mantıklı kararları ile evrendeki herkesi şaşırtmaya devam ediyorlar.
Bazı varoluş teorileri insanın topraktan var olduğu inancını savunur. Yeryüzündeki her şey topraktan gelir, topraktan beslenir ve sonuçta tekrar toprağa geri döner. Bizleri beş elemente ayıran Doğu felsefesine göre ise toprak insanı, en verici ve en bağışlayıcıdır.Farklı insanların birbirleriyle ilişki kurmasını sağlamanın öncelikli gereğini içgüdüsel olarak bilirler. Bu nedenle toprak elementi ile simgelenen insanların evleri daima herkese açıktır. İçlerindeki konukları rahat ettirme gereksinimini  huzurlu ve konforlu bir ortam yaratmakta bulurlar. Bununla birlikte toprak insanları alçak , büyük ,ağır ve rahat eşyaları yeğlerler.Küçük ve modern koltuklar, iskemleler,portatif masalar,mini fırınlar ,küçük tencereler onlar için değildir. Koltuk ve kanepeleri yumuşak ve büyük minderlerle süslüdür genellikle. Rustik eşyalarla döşenmiş bir ev, tam da onların zevkine uygundur.Yemeği ve yedirmeyi seven toprak insanları, evlerine çok sayıda masa ve sehpa alır.Evlerinde en sevdikleri yer mutfak olması şaşırtıcı değildir.Sarının iştah açan özelliğinden dolayı mutfak için bu rengi tercih ederler.Mutfak için çok uygun olan sarı rengin kullanılmasının doğru olmadığı yerler ise , çalışma odalarıdır.Beyin üzerindeki etkilerinden dolayı ,sarı renk bazı zihinsel karışıklıklara sebep olabilir.Dinlenme amaçlı olan oturma odaları ile yatak odalarında tercih edilmeme nedeni de budur.Toprak insanlarının bir başka özelliği ise tutuculuklarıdır. Sahip oldukları her şeye gönülden bağlıdırlar. Koleksiyoncular genellikle toprak insanlarından çıkar.Müzayedelerde sıkça karşılaşabilirsiniz onlarla. Ev değiştirmekten hiç hoşlanmazlar.Alışkın oldukları evi terk etmeleri  de onlara çok zor gelir.Toprağın rengi olan kahverengi ise kendi üzerinde bağlılıkla ilgili nitelikler taşır.Kırmızı ve siyahtan elde edilmiş olması iki renginde özelliklerini taşımasını sağlar.Kırmızının bize verdiği dışa dönüklük ile siyahın bilinmeyene ve gizemli olgulara ilişkin kudretini bünyesinde taşıyan kahverengi bizlere otorite ve güven hissi verir.Kahverengi giymek bizlere  bir yere bağlı olmayı ve gelecek için sağlam ilişkiler kurma isteğini gösterir.Bu rengi tercih ediyorsanız ailenize , işinize ve arkadaşlarınıza bağlısınız demektir. İnsanlar bu rengin pozitif etkisiyle gerçekçi bir kişilik geliştirebilirler.Negatif etkisi ise güvensiz ve değişken bir yapı ortaya çıkarır. Kahverengi tonu insanlarda düzen ve sebat duygularını harekete geçirir.Bu renkten hoşlananlar büyük bir rahatlıkla olayların temeline inebilir ve pratik çözümler üretebilirler.
 Çehov’a göre bir sabun köpüğü olan hayatımızda ön görülemeyen büyük tesadüfler nerede hangi köşe başında bizleri bekliyor diye meraklansak da, sırlarla sarılmış gerçeklerin ardından ölümlü olma korkumuzu maskelemek adına türlü dansta kendimizi hızla dönerken bulacağız.