İstanbul halki Galata Semti`nde bir kültürü paylaşti

Ester YANNİER4. Yahudi Kültürü Avrupa Günü 4 Eylül Pazar günü Galata semtinde kutlandı. Günün teması “Mutfak Kültürü” idi. Gün süresince civardaki sinagoglarda, müzik ve şiir dinletileri, resim sergileri, film gösterimi ile bir panel gerçekleşti. Akşam üstü saatlerinde Galata Kulesi Meydanı`nda toplanan kalabalık sanatçı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
4. Yahudi Kültürü  Avrupa Günü, 4 Eylül  Pazar günü  Galata’da gerçekleşti.  Semtin sinagogları gün boyunca sürecek olan etkinlikler için kapılarını açtı. Galata Kulesi civarında bulunan hemen hemen her  lokanta ve cafe günün temasına uygun Sefarad yemekleriyle, bu tadı merak edenlere hizmet verdi.
Karaköyüm Lokantası’nda  İzmir Sefarad Mutfağı  kitabının yazarları İzmirli hanımlar, bizzat güne katılarak yemeklerinden örnekler sundular.
Galata Kulesi Meydanı’nda kurulan, standlarda ise Sefarad yemek kitapları, müzik CD’leri ve kurulan açık mutfakta Sefarad mutfağı spesiyalitesi olan  borekitas yapılarak satışa sunuldu.
Günün paylaşımcıları,  Maftirim Korosu, İzzet Bana & Estreyikas d’Estambol Çocuk Korosu, Sefarad Sinagog İlahileri Korosu, Erensya Sefaradi Müzik Topluluğu, Renan Koen ve Melodikas Epikas Topluluğu, Yeşua Aroyo, Berna Sidi ve İzzet Bana Sefaradisio  Korosu sinagoglarda müzik dinletileri sundular. İlerleyen saatlerde meydanda buluşan katılımcılar, Yinon Muallem ve Sultan için Klezmer Grubu ve Loş Paşaros Sefaradis konserleriyle coştular.
 Osmanlı Bankası Müzesi’nde yapılan panelin konusu " Şehrin Ötekisi: Galata" idi.
"Sessiz Senfoni" Jak Belman ve "Fotoğraflarla  Yahudi Yaşamı" İzzet Keribar  sergileriyle  güne renk katan sanatçılardı. 
Eytan İpeker’in yönettiği, bir dönem İstanbul’da  çok kültürlü yaşamı konu alan  Dantelacı filmi, 500. Yıl Vakfı Türk Yahudileri Müzesi’nde gün süresince izleyicisiyle buluştu.
Habib Gerez Sanat Galerisi’nde ise şiir sevenler, Habib Gerez,  Beki L. Bahar, Beki Bardavid, Yakup Almelek, Berta Brudo, Roni Margulies, Nesim Eskin, Avram Ventura  ve  Estreya Seval’in  kaleminin ucundan kağıda dökülen dizelerden örnekler dinlediler.

Yahudi Kültürü Avrupa Günü
Koordinatörü/ İzel Rozental

Gerçek anlamda bir buluşma yaşandı. İnsanlar dostlarıyla, eski komşularıyla, buluştular, karşılaşıp kucaklaştılar.
Herkes görevini tam olarak yerine getirdiği için etkinlik başarılı oldu.
Alınan güvenlik tedbirleri, kendilerini fazla hissettirmedi dolayısıyla gezenlerin keyfini kaçırmadı, tedirgin etmedi. Başlıca amacımız da bu idi. Başarıya ulaştığımız için kendimi mutlu addediyorum.
Gerçek bir festival, gerçek bir şenlik yaşandı…
Darısı nicelerinin başına.

YKAG’nün sponsorları

- Ekol Dekarasyon San. Tic. Ltd. Şti.
- Franke Mutfak ve Banyo Sistemleri
  San. ve Tic. AŞ.
- Da-Vet Organizasyon Adi Ortaklığı
- Tiglat Matbaacılık AŞ.
- Color Plaza/ Digital Photo Exspress
- Osmanlı Bankası Müzesi