Netanyahu Likud başkanliğina aday

Bu ay istifa eden eski Maliye Bakanı Binyamin Netanyahu, Likud başkanlığına adaylığını resmi olarak açıkladı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Eski Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yardımcısı,  Netanyahu’nun Likud başkanlığına aday olacağını bildirdi.
Cuma günü Yediot Ahronot Gazetesi’nde yapılan bir ankete göre Şaron başkanlığı %35’e, %45 oy oranıyla Netanyahu’ya kaptıracak. Aynı oylamaya göre, Şaron halk arasında daha popüler olacak. Günlük gazeteye göre ulusal seçimlerde Şaron’un yeni partisi  %24’e, %16 oy oranıyla Netanyahu’ya karşı galip gelecek.
Netanyahu’nun destekçisi olan Michael Ratzon Ordu Radyosu’na, Netanyahu’nun adaylıkla ilgili resmi açıklamasını hafta içinde yapacağını belirtmişti.
Netanyahu, Şaron’un Gazze ve Batı Şeria’nın dört bölgesini kapsayan geri çekilme planını protesto etmek amacıyla bu ay Maliye Bakanlığı’ndan istifa etmişti. İstifasından sonra Şaron’a rakip olması bekleniyordu.
Likud’un çoğu destekçisi, hızlı ve sessiz gerçekleşen Gazze çekilmesinden dolayı Şaron’a kızgın. Buna rağmen Yediot’taki ankete göre çoğu İsrailli geri çekilme planına sıcak bakıyor.
Anketin sonucuna göre İsraillilerin %54’ü Filistin topraklarındaki diğer bölgelerden de çekilmeyi önerirken, %42’si bunu istemiyor.
Netanyahu’nun Likud’daki popülaritesinin artmasının sebebi, Şaron’un savaş taraftarı olan partiyi bırakıp, kıdemli politikacılarla birlikte yeni bir harekette bulunacağı konusundaki spekülasyonlar olarak gösteriliyor.
İsrail medyası, Şaron’un bazı danışmanlarının böyle bir hareketi destekleyeceğini bildirdi.
Yediot’taki başka bir anketin sonucuna göre Şaron’un Likud’dan en az 1Dž kişiyi de yanına alması isteniyor.
Danışmanları medyaya verdikleri demeçte Şaron’un yeni partisi için merkeziyetçi politikacılar olan Şimon Peres ve Josef Lapid’i seçmesini istediklerini belirtti. Peres ise bu isteğe karşılık, başkanlığını yaptığı İşçi Partisi’ni bırakmayı düşünmediğini açıkladı.
Peres, partisinin barış sağlanması durumunda yönetimi bırakmayacağını söylerken, birkaç ay içinde yapılacak olan seçimlere de karşı olmadığını dile getirdi.