Mofaz: "Ordu Gazze Şeridi`ndeki görevini yeni yildan önce Misirı

Savunma Bakanı Şaul Mofaz, pazar günkü hükümet toplantısında İsrail Ordusu`nun yeni yıldan önce Mısır ile Gazze sınırından çekilip güvenliği Mısır`a teslim edeceğini açıkladı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Pazar günü alınan hükümet kararına göre Savunma Bakanı Şaul Mofaz, İsrail Güvenlik Güçleri’nin  yeni yıldan önce güney Gazze’nin Refah kentindeki Philadelphia Şeridi’ndeki güvenliği Mısır’a teslim edeceğini bildirdi. Bu karar, çarşamba günü Knesset’in onayına sunuldu. Alınan karar Mısırlı ve İsrailli yetkililer tarafından imzalandı. Bu kararın politik değil de askeri ve güvenlik amaçlı olduğu belirtildi. Sınırın boşaltılmasından sonra Mısır ordusu bölgeye bir yada iki hafta içinde tam olarak yerleşecek.
Mısır sınırından geri çekilme anlaşmasını, pazar günkü hükümet toplantısına Savunma Bakanlığı politik ve güvenlik kolu Başkanı Gilad Amos ve Milli Güvenlik Operasyon Direktörü General İsrail Ziv sundu. Knesset’teki oylama günü Mısır İstihbarat Şefi Ömer Süleyman İsrail’i ve Filistin tarafını ziyaret etti. Şaron ile geri çekilme planı ve ateşkes hakkında görüşme yaptı. Anlaşma Mısır’ın Gazze ve Sina arasındaki terörü engelleyeceğine dair maddeler içeriyor. Mısır Ordusu’nun sınıra radar sistemi ya da istihbarat toplayıcı helikopter teşkilatı kurması yasak.
Mısır - İsrail arasındaki bu güvenlik anlaşmasının amacı operasyon halinde 24 saat içinde irtibat hücresi oluşturmak, Mısır ve İsrail askerleri arasında koordinasyonu sağlamak, doğru zamanda bilgi transferi yapmak ve güvenlik güçleri arasında periyodik toplantılar gerçekleştirmek. Anlaşma metninin değişimi için iki tarafın da veto kullanma hakkı var. Mısır Güvenlik Kuvvetleri’nin performansını ölçmek için her iki senede bir ortak komite oluşturulacak. Philadelphia Anlaşması’nın uygulanıp uygulanmadığını ölçmek için haftalık kontrolü yapacak çok uluslu bir güç  oluşturulacak.  Bu anlaşma İsrail-Filistin barış anlaşmasının devamı olarak kabul ediliyor.
Ordu 15ᆨ Eylül arasında Philadelphia yolundan ve sonra tüm Gazze’den çekilecek. Mofaz, güvenlik güçlerinin Gazze’nin güvenliğini Mısır’a teslim etmesinden sonra en  teröre karşı  savaşını Batı Şeria’da vereceğini açıkladı.

Şaul Mofaz Likud Partisi başkanlığına  istekli
Pazartesi günü Askeri Radyo’dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Ariel Şaron başbakanlıktan ayrılması durumunda Likud Partisi başkanlığına aday olacak. Mofaz, Likud Partisi’nde bölünme olsa bile partiden ayrılmayacağına dair stratejik bir karar aldı.
Savunma Bakanı Şaul Mofaz’ın Politik Danışmanı David Levi, Başbakan Ariel Şaron’un görevden ayrılma ihtimali üzerine başkanlık için Mofaz’ın partiye aday olabileceğini açıkladı. Askeri Radyo’dan alınan bilgiye göre Mofaz, halk arasında büyük destek gören bir kişilik. Yapılan kamuoyu araştırmasına göre Netanyahu, bazı çevrelerde Mofaz’a rakip olsa bile güçlü desteğe sahip değil.
Pazartesi günü yapılan Merkez Komite toplantısında asıl amaç Şaron’un parti başkanlığı ve başbakanlık adaylığını engellemekti. Ancak Şaron taraftarları bu süreci ortadan kaldırmayı son anda başardı. Şaron’un adaylığına karşı gelenler arasında "geri çekilme planı" karşıtları vardı. Komite toplantısında Şaron’a karşı Netanyahu taraftarları güçlü kanadı oluşturdu. Merkez Komite buna karşılık parti içi seçimlerine karar verdi. Yapılan araştırmaya göre parti için seçimde Likud üyeleri halk arasında büyük desteğe sahip olmasına rağmen Şaron’a karşı Netanyahu’ya oy verecek. Toplantının ertelenmesi için Şaron ve ekibi tarafından yapılan tüm çalışmalara rağmen, oturum gerçekleşti