Amos Oz`a, Goethe Ödülü

İsrailli ünlü yazar Amos Oz, ‘edebiyattaki mükemmelliği` nedeniyle Frankfurt Goethe Ödülü`ne layık görüldü. Ödül töreninde Amos Oz`un yaptığı konuşmadan sonra, dinleyiciler yazarı ayakta alkışladılar. İsrailli yazarın ödül töreninde yaptığı konuşmasına Goethe`den bir alıntı ile başl

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Amos Oz konuşmasında kişisel değerlerin ve etik sorumlulukların gerekliliğine değindi.  Dinleyiciler arasında Alman edebiyatının "guru"su olarak bilinen Marcel Reich –Ranicki de bulunmaktaydı. Akşama doğru oditoryum doldu ve etraftaki kiliselerden çan sesleri duyuldu. Çan sesleri, ödülü belirleyecek olan jürinin Başkanı Petra Roth sahneye çıkana kadar  devam etti.
Jüri Başkanı Roth, Amos Oz’un yazar olarak barış konularındaki çabalarını takip ettiğini belirtti ve  ödülü Oz’a vermekten gurur duyduğunu ifade etti.
Amos Oz, İsrailli yerleşimcilerin Gazze sınırından ve Kuzey Batı Şeria’dan geri çekilmesinin doğru yönde fakat acılı bir aşama olduğunu vurguladı. Almanya’nın ve tüm Avrupa’nın, taraf olmaksızın İsrail’e ve barışa  yardım ellerini uzatmaları gerektiğini söyledi.  Goethe’nin "şeytanından", Faust’tan, Shakespeare’in Machbeth’inden söz eden Oz, her insanın iyi ile şeytani olanı ayırabilecek yetisi bulunduğunu, iyiyi tanımlamanın zor olduğunu fakat şeytani olanın kokusunun alınabileceğini söyledi. Fakat, modernleşen dünyanın bu durumu değiştirdiği, şeytani olanın inkar edildiği ve her şeyin psikoloji, ekonomi ya da etnik geçmiş ile bağdaştırıldığı değerlendirmesini yaptı.