Papa`dan ilk sinagog ziyareti

Viktor APALAÇİFarklı kültürden gelen iki insanın, İrlanda kökenli bir Amerikalı kadın ile göçmen olarak Londra`da yaşayan Beyrutlu bir Arabın yasak aşkını anlatan film, sınıf ayırımı, iletişimsizlik, sevginin tükenişi, vefasızlık, yalnızlık temaları üzerine özgün şeyler söylüyor. 11 Eylül sonras

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Papa 16. Benediktus, dört günlük Almanya ziyareti sırasında cuma günü Köln’de bulunan bir sinagogu ziyaret etti. 

Cuma günü Köln’de yaptığı sinagog ziyaretinde Alman Yahudi Cemaati’nin temsilcileriyle  görüşen Papa 16. Benediktus, Rav Abraham Lehrer ve yüzlerce Yahudi’yi "Şalom Aleyhem" sözleriyle karşıladı.  Karşılamanın ardından Papa, seçildiği günden beri Almanya’daki Yahudi cemaatini ve temsilcilerini ziyaret etmek istediğini belirtti.
Almanya’da bir sinagogu ziyaret etme fikri ilk defa, dünya Yahudileriyle ilişkileri sıcak tutmak isteyen Papa II. John Paul tarafından hayata geçirilmişti.  16. Papa Benediktus, Almanya’da bir sinagogu ziyaret eden ikinci Papa oldu.
Almanya Yahudi Cemaati tarafından dikkatlice planlanan ziyarette, Papa’ya mesajlar verildi. Kutlamayı simgelemek için "Şofar" çalındı ve Klezmer müziğine yer verildi.  Rav Abraham Lehrer, Papa’dan II. Dünya Savaşı sırasında tutulan Vatikan Arşivleri’nin açılması isteğinde bulundu.  Arşivlerin açılmasının tarihteki vicdani sorumluluğun bir göstergesi olacağını belirten Lehrer, talebine bir yanıt alamadı. 
Papa 16. Benediktus’un konuşmaları Yahudi cemaatinin üzerinde olumlu etki bıraktı.  Almanya Yahudi Cemaati’nin Başkanı Paul Spiegel, Papa’nın konuşmalarının içtenliğine inandığını söyledi. Telefonla bağlantı kurulan Rav David Rosen ise, Papa’nın Holokost’un anılarını insanları antisemitizm ve ırkçılık hakkında uyarmak ve eğitmek için hayatta tutma çabalarını takdir ettiğini belirtti.  Papa Holokost’tan bahsederken Holokost’un akıl almaz ırkçı bir ideolojiden doğduğunu, Katolik Kilisesi’nin antisemitizm ve ırkçılıkla savaşmaya kararlı olduğunu bunu da yeni nesli eğiterek başaracaklarını anlattı. 
Papa 16. Benediktus’un sinagog ziyareti, Vatikan ile İsrail arasında çıkan gerilimli havayı da yumuşatma açısından etkili oldu. Rav Lehrer, bu gerilimin sinagog ziyaretini olumsuz yönde etkilemediğini belirtti. 
Papa’nın sinagog ziyareti sırasında Papa’nın  sekreteri de dahil olmak üzere Yahudi olmayan ve Yahudi olan toplam 500 kişinin hepsi "kipa" taktı.