Geri Çekilme günlüğü

Viktor APALAÇİFarklı kültürden gelen iki insanın, İrlanda kökenli bir Amerikalı kadın ile göçmen olarak Londra`da yaşayan Beyrutlu bir Arabın yasak aşkını anlatan film, sınıf ayırımı, iletişimsizlik, sevginin tükenişi, vefasızlık, yalnızlık temaları üzerine özgün şeyler söylüyor. 11 Eylül sonras

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

16 Aralık 2003
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Herzliya Konferansı’nda yaptığı konuşmada "Geri Çekilme Planı"nı açıkladı. Şaron İsrail Ordusu’nun yeni bir güvenlik hattına çekileceğini ve yerleşim birimlerinde değişiklikler olacağını belirterek; "İsrail gelecekte, bugün varolduğu yerlerin hepsinde yer almayacak!" dedi.
 
3 Şubat 2004
Şaron, Haaretz Gazetesi’ne verdiği röportajda, Gazze Şeridi’ndeki yerleşimlerin tümünü, Batı Şeria’dakilerin ise üç tanesini boşaltmayı planladığını açıkladı.
 
2 Mayıs 2004
Likud Partisi içinde yapılan referandumda, parti üyelerinin yüzde altmışı geri çekilmeye karşı çıktı. Şaron buna rağmen vazgeçmeyeceğini açıkladı.
 
Ağustos 2004
Geri Çekilme Yönetimi kuruldu. Başına dinci kibbutzlardan birinin üyesi olan Yonatan Bassi’nin getirilmesi, sağcı kesimde tepkiyle karşılandı.
 
Aralık 2004

Gazze Şeridi’ndeki yerleşimciler, sosyal bir kampanya başlatarak İsraillilerden turuncu renkli Magen David’ler takmalarını istedi. Gush Katif yerleşim biriminin bayrağının rengi olan turuncu, çekilme karşıtlarının sembolü oldu.
 
27 Aralık 2004
Gazze’deki Pe’at Sadeh yerleşiminin üyeleri boşaltmayı ve başka yere yerleşmeyi kabul eden ilk grup oldu.
 
28 Mart 2005
Geri çekilme ile ilgili olarak ulusal bir referandum yapılma kararı Knesset’te 72’ye karşı 39 ile reddedildi.

25 Haziran 2005
Geri çekilme karşıtları yolları kapama eylemlerine başladı. Tel Aviv yakınlarındaki Ayalon çevreyolunda toplanan protestocu gruplar, lastik yakarak yolları bloke ettiler.
 
19ᆩ Temmuz 2005
Onbinlerce yerleşimci ve geri çekilme karşıtı Kfar Maimon’da bir araya gelerek protesto gösterisi düzenlediler. Grubun Gush Katif’e ilerlemesine ancak yirmi bin polis ve asker mani olabildi.

7 Ağustos 2005
Maliye Bakanı Netanyahu, geri çekilme planını protesto etmek için istifa etti. Netanyahu, geri çekilmenin, Gazze’yi bir ‘İslami terör karargahı’ haline getireceğini iddia etti.

15 Ağustos 2005
Yerleşimcilere, evlerini terk etmeleri gerektiğini bildiren resmi yazılar, İsrail Ordusu tarafından dağıtılmaya başlandı.

17 Ağustos 2005
Ordu, Gazze Şeridi’ndeki yerleşim birimlerinin boşaltımasına başladı.

18 Ağustos 2005
Gazze’deki yerleşimlerin çoğunluğu boşaltıldı. Ancak Neve Dekalim ve Kfar Darom gibi bazı yerlerde, kendilerini sinagoga kapatan yerleşimciler askerler tarafından zorla çıkartıldılar.

19 Ağustos 2005
Buldozerler, ilk olarak Kerem Atzmona’daki  evlerin ve karavanların yıkımına başladı.

21 Ağustos 2005
Gazze’deki Atzmona, Dugit, Aley Sinay, Guş Katif yerleşim birimleri boşaltıldı.

22 Ağustos 2005
Netzarim yerleşim biriminin, sabahın erken saatlerinde boşaltılması ile Gazze Şeridi’ndeki tüm yerleşim birimlerinin boşaltılması tamamlanmış oldu.

23 Ağustos 2005
Batı Şeria’daki Sa-Nur ve Homeş yerleşim birimlerine giren İsrail askerleri, burada kendilerine karşı gelen yerleşimcileri zor kullanarak tahliye etmek zorunda kaldılar. Ganim ve Kadim’deki  yerleşimciler ise gönüllü olarak ayrıldılar.