Cemaatimizin ileri gelen tip doktorlari biraraya geldi

Viktor APALAÇİFarklı kültürden gelen iki insanın, İrlanda kökenli bir Amerikalı kadın ile göçmen olarak Londra`da yaşayan Beyrutlu bir Arabın yasak aşkını anlatan film, sınıf ayırımı, iletişimsizlik, sevginin tükenişi, vefasızlık, yalnızlık temaları üzerine özgün şeyler söylüyor. 11 Eylül sonras

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Or - Ahayim Tıp Konseyi’nin ikinci toplantısı
Or-Ahayim Hastanesi’nin kurduğu "Tıp Dayanışma Konseyi", önümüzdeki günlerde açılacak olan Geriatri Ünitesi’ni görüşmek üzere toplandı. İnşaatı gezen doktorlar, yeni Geriatri binasını beğendiklerini ifade ettiler
Or-Ahayim Hastanesi Tıp Konseyi, geçtiğimiz hafta ikinci toplantısını hastane binasında gerçekleştirdi.
Bilindiği gibi, Türk Yahudi Cemaati üyesi saygın profesör ve tıp doktorlarından oluşan Or-Ahayim Hastanesi Tıp Konseyi, geçtiğimiz aylarda ilk toplantısını yapmış, hastanenin ve cemaatin sağlık sorunları geniş ölçüde irdelenmişti.
Konseyin ikinci toplantısının gündemini  Or-Ahayim Hastanesi’nin önümüzdeki günlerde açılacak Geriatri Ünitesi oluşturdu.  İnşaatın son halini gezen konsey üyeleri, gördükleri binadan dolayı mutluluk ve gurur duyduklarını ifade ettiler. Geriatri bilim dalında şehrimizde büyük bir boşluk olduğunu ve tüm İstanbullular için bir kazanç olacak Geriatri Ünitesi’nin, ülkemiz için hayırlı olmasını dilediklerini belirtiler.
Bir yeniden yapılanma süreci başlatan, Or-Ahayim Hastanesi Vakfı’nın yeni yönetim kurulu, projelerinden biri olan "Tıp Dayanışma Konseyi"nin koordinatörlüğüne, Yönetim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Abut Kebudi’yi getirmişti.
Or-Ahayim Başkanı Jojo İllel, katılan hekimlere değerli vakitleri için teşekkür ettikten sonra, kendilerinin de geriatri binasından büyük beklenti içinde olduklarını ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Eylül ayı sonunda İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Dünya Alzheimer Kongresi’ne 2500 civarında dünya çapında doktorun katılacağını ve bu kongrede Or-Ahayim Hastanesi’nin bir standı olacağını açıklayan İllel, bu konudaki yardımlarından dolayı Türk Alzheimer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker ve Jale İbrahimzade’ye Or-Ahayim’in teşekkür borçlu olduğunu ekledi.
Toplantının devamında hastanenin SSK ve diğer kurumlarla yapacağı anlaşma çalışmaları, tıp konseyi üyeleri, başhekim ve katılan diğer yönetim kurulu üyeleri arasında görüşüldü.
Hastane Başkanı Jojo İllel tüm hekimlere Tıp Konseyi üyeliğini kabul ettikleri için teşekkür etti ve cemaatin gurur kaynağı bu topluluğun desteğinin devamının Or-Ahayim için çok önemli olduğunu vurguladı.
Tıp Konseyi Koordinatörü Prof. Dr. Abut Kebudi, hastanenin cemaat için artan önemini vurguladığı konuşmasında, "Özellikle zorlaşan hayat şartları karşısında giderek gelişen hastanemizin ilerde de önemli işlevleri  olacağını" söyledi.
Prof. Dr. Mois Bahar, yardıma muhtaç vatandaşların tedavi ve bakımlarının ön planda tutulması gerektiğini, mevcut  olanaklarıyla hastanenin belirli branşlarda tedavi/cerrahi ve bakım yaklaşımlarını sürdürmesini önerdi.
Geriatri binasını, inşaat yönünden mükemmel bulan Prof. Bahar, Or-Ahayim’in 100 yıl içinde cemaate verdiği  tedavi ve bakım hizmetlerinin önemine değinerek: "Hastanenin bugünkü yerinin aynı bakış açısıyla değerlendirilmesinin doğru olacağına inanıyorum" dedi.
Toplantıya katılan Dr. Şevkat Abenyakar,  geriatri binasını beğendiğini ayrıca  hastanede gördüğü ilerlemenin son derece sevindirici olduğunu vurguladı.
Başkan Vekili Elio Medina, cemaatin 2015 yılına kadar değişebilecek demografik ve ekonomik yapısına bağlı olarak hastanenin bu şartlara nasıl yönlendirilmesi konusunda Tıp Konseyi üyelerinin fikirlerinin önemini ifade etti.
Toplumun giderek küçüldüğünü, yaşlandığını ve ekonomik olarak zor yıllar geçirdiğini vurgulayan Medina, kaliteli hizmet almanın maddi olarak her geçen gün zorlaştığı günümüzde ve yarınlarda, Or-Ahayim’e giderek daha da ihtiyaç duyulacağını ve hastanenin bu durumlara hazır olması gerektiğini belirtti.
Toplantıya katılan doktorlar,  ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda, Or-Ahayim’de, başta geriatri olmak üzere, özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon konusuna yoğunluk verilmesinin doğru olacağını dile getirdiler.
Bazı özel sigortalarla anlaşmalı hastane statüsünde olan Or-Ahayim’in, resmi kuruluşlarda da (şu an için gündemde olan SSK’dır) anlaşma yapması konusu masaya yatırıldı. Tıp Konseyi üyeleri, özellikle ameliyatlarda (ve belki de muayene ücretlerinde) fark talep edilerek, gelir getirecek belli branş ve ameliyatla belirlenmesi ve anlaşmanın yapılmasını uygun gördüler.
Toplantıda söz alan Prof. Dr. Yasef Özsarfati, geriatri alanında  şehrimizde büyük bir boşluk bulunduğunu ve Or-Ahayim’in bu konudaki çalışmalarının doğru bir yol olduğunu ifade etti.
SSK ve diğer kurumlar ile kısım kısım anlaşmalar yapılabileceğini sözlerine ekleyen Dr. Özsarfati, daha önce kendisinin de yönetim kurulunda bulunduğu Or-Ahayim Hastanesi’nin çalışmalarından gurur duyduğunu ve özverili çalışmalarından dolayı yöneticilere teşekkür etti.
Genel olarak hastanenin Geriatri ve Fizik Tedavi ağırlıklı olmakla birlikte, ana branşlarda sağlık hizmeti verebilecek iyi bir kadroya gereksinim duyduğu konusunda anlaşma sağlandı.
Emekli Sandığı’nın yanısıra, Bağ-Kur ve SSK ile, anlaşmalar iyi çizilerek, müşteri sayısının artırılması, verilen sağlık hizmeti ile Or-Ahayim’in yaptığı yatırımlardan alınacak verimin artırılması gerektiği görüşüldü.
Or-Ahayim Tıp Konseyi, Prof. Yasef Özsarfati, Prof. Dr. Mois Bahar, Prof. Dr. Nil Molinas Mandel, Prof. Dr. Nesim Büyükbabani, Porf. Dr. Rejin Kebudi, Prof. Dr. Abut Kebudi, Prof. Dr. Leon Saporta, Prof. Dr. İzzet Rozanes, Dr. Mordo Bardavit, Dr. Sinto Levi ve Dr. Şevkat Abenyakar’dan oluşuyor.
Toplantıya katılan doktorlar, hastanede gözlemledikleri  ilerlemenin son derece sevindirici olduğunu vurguladılar ve ihtiyaç duyulduğunda her türlü desteği verecekleri vaadinde bulundular.