Bakanlar Kurulu geri çekilmeye onay verdi

Pazartesi günü İsrail Bakanlar Kurulu Guş Katif`teki 15 yerleşim biriminin boşaltılmasına oy birliğiyle resmi onay verdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Bakanlar Kurulu’daki 16 bakan oyunu geri çekilmeden yana kullanırken, Sağlık Bakanı Dan Naveh, Eğitim Bakanı Limor Livnat, Kültür Bakanı Yisrael Katz ve mevkisiz bakan Tzahi Hanegbi geri çekilmeye karşı oy verdi.

Geçen hafta Kfar Darom, Morag ve Netzarim’in boşaltılması konusunda verilen resmi olmayan onay ve Gazze’nin kuzeyindeki üç yerleşim birimi hariç diğer yerleşim birimlerinin boşaltılmasının onaylanması ile Savunma Güçleri’ne tam yetki verildi.

Savunma Güçleri henüz Samarya’nın (Şomron) kuzeyindeki Ganim, Kadim, Sa-Nur ve Homeş bölgeleri için boşaltma onayı almadı. İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz boşaltılacak olan yerleşim birimlerinin sırasının en geç Salı’ya kadar belirlenmesini istediğini söyledi.

Bu sırada yaklaşık yüz kadar eylemci 11 saat boyunca Başbakanlık Binası’nın önünde eylem yaptı. Protestonun amacı, bakanların geri çekilmeye karşı oy kullanmalarını sağlamaktı. Hükümetin haftalık görüşmesini yapacağı gün,  Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde düzenlenen polis kontrolündeki gösteriler pazar akşamüstü başlayıp pazartesi gününe kadar devam etti.

Gösterinin sonunda yerleşim liderleri, çarşamba günü başlayacak boşlatma sırasında protestoculara Guş Katif’e ilerleyip girişi engellemeleri konusunda önderlik etti.