İsrail`e göç orani 2005`te düştü

İsrail İstatistik Departmanı`nın yaptığı açıklamaya göre 2005 yılının ilk yarısında İsrail`e göç edenlerin sayısında bir düşüş yaşandı. Yılın ilk altı ayı İsrail`e 8120 kişi göç ederken, bu sayı 2004 yılının aynı döneminde %5 daha fazlaydı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
2004 yılında Ocak-Haziran döneminde ABD’den 507 kişi İsrail’e göç ederken bu yıl aynı dönemde göç edenlerin sayısı 429’a düştü. Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden göçler %18 düşüşle 3649’a geriledi.
Genel düşüşe rağmen 2005 yılında Fransa’dan  göç arttı. Bu yıl Fransa’dan İsrail’e 788 kişi göç ederken, 2004 yılında 570 kişi bu ükeye gelmişti.
Ülkeye gelen Etiyopyalı sayısında da küçük bir artış gerçekleşti. 2004 yılında göç eden 1682 kişiye karşılık 2005 yılında göç eden Etiyopyalı sayısı 1781’e çıktı.
Göç edenlerin yaş ortalaması geçmiş dönemlere paralel olarak 28.6 oldu. Kurum göç konusunda diğer istatistiklerin de geçtiğimiz yıllarla paralellik gösterdiğini açıkladı.

Uçak fiyatları düşerse
gelenler artacak

İsrail’e giden turist ve göç sayısını arttırmayı hedefleyen Yahudi Ajansı, bu amaçla havayolu ulaşım ücretlerini düşürmek için bir proje başlattı. Hedef, bölgeye yapılan havayolu taşımacılığında rekabeti arttırarak fiyatları düşürmek.
Her yıl Yahudi Ajansı ile bölgeye 50,000 Yahudi taşınıyor ve organizasyonun bildirdiğine göre bu yolcuların hava taşımacılığı için 10 milyonlarca şekel harcanıyor. Son dönemde hava taşımacılığına getirilen yeni vergiler nedeniyle yolcuların ödemesi gereken ücret daha da arttı.
Bu nedenle harekete geçen yetkililer "açık gökyüzü" adlı proje kapsamında bölgeye yapılan hava taşımacılığında yeni firmaların yer almasını ve artan rekabet sonucu uçuş ücretlerinin düşmesini amaçlıyor. Projenin hayata geçmesi durumunda binlerce kişinin daha İsrail’e getirebileceğini belirten Yahudi Ajansı Başkanı Ze’ev Bielski, bu uygulamayla ülkeye gelen turist sayısı ile birlikte göç edenlerin sayısının da artış göstereceğini vurguluyor.