Gazze Seridi`nin tarihçesi

1917 - Osmanlı hakimiyetinin Ortadoğu`da sona ermesinin ardından Britanya Krallığı Filistin topraklarını yönetmeye basladı bu toprakların içinde Gazze Şeridi de vardı.1947 - Birlesmis Milletler bir Yahudi Devleti`nin kurulmasına onay verdi, ancak bu sınırların içine Gazze seridi dahil edilmedi.

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

1948 – İngiliz askerlerinin Filistin topraklarını terk etmesinin ardından İsrail Devleti kuruldu. Bağımsızlık Savası’nda güneyde Mısır ile İsrail karsı karsıya geldi ve İsrail’in kazandığı basarı sonrası Yafo, Beerseva, Askelon ve cıvarında yaºayan insanlar topraklarını terk ederek Gazze seridi’ne yerlesti. Gazze seridi’nin nüfusu üç katına çıktı.

1956 – Sina Operasyonu’nda Gazze Seridi İsrail tarafından isgal edildi. Mart 1957’de uluslararası baskı sonucunda İsrai, Gazze Seridi’nden askerlerini çekerek Mısırlılara geri verdi.

1967 – İsrail Gazze Seridi’ni 6 Gün Savası’nda isgal etti. Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi 242 numaralı kararı alarak, İsrail’e, Arap-İsrail sorununu bitirmek için isgal edilmis toprakları geri vermesi yönünde çağrıda bulundu.

1970 – Gazze Seridi’nde bulunan Kfar Darom’da yasayan Yahudiler tahliye edildi. Nahal sınır ötesi askeri karakolu kuruldu.

1972 – Gazze’deki ilk Yahudi yerlesim birimi olan Netzer Hazani kuruldu. Netzarim ve Morag’da sınır ötesi askeri karakol kuruldu.

1978 – İsrail ve Mısır Camp David anlasmasını imzaladı. Anlasmaya göre Gazze Seridi ve Batı Seria’daki Filistinlilere kendilerini yönetme hakkı verildi. Atzmona’da yeni Yahudi yerlesim birimi kuruldu. Gazze Sahil Bölgesi Konsolosluğu ve Gush Katif kuruldu.

1987 – Gazze’de ilk intifada patlak verdi. İsrail güçleri ile Filistinliler arasında her gün siddet olayları yasandı. Gazze ªeridi’nin bir çok bölgesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Gazze’de Hamas kuruldu.

1991 – Körfez Savası’nın çıkmasından dolayı Kuveyt ve diğer Arap ülkelerinde bulunan Filistinli isçiler Gazze Seridi’ne geri döndüler.

1993 – İsrail ile FKÖ arasında Oslo Anlaºması imzalandı. Filistin Özerk Yönetimi kuruldu.

1994 – Mısır’da Gazze –Yeriho anlasması imzalandı. Bu anlasma sayesinde Gazze ve Yeriho’daki tüm İsrail güçleri çekilecek ve Filistin yönetimine bırakılacaktı. Filistin yönetimi Gazze Şeridi’deki idari yönetimi eline aldı. İsrail askerleri Filistinlilerin oturduğu bölgelerden çekildi. İsrail, Yahudi yerleºimcileri, sınırları ve diğer stratejik noktaları kontrol altına aldı.

1995 – Hamas ve İslami Cihad örgütleri İsrail’e karsı intihar saldırıları düzenlemeye basladı.

1996 – Görüsmeler Gazze’nin tamamıyla Filistin yönetimine verilme noktasına geldi ancak İsrail seçimleri sebebiyle kesintiye uğradı.

2000 – Camp David Zirvesi basarısızlıkla sonuçlandı ve ikinci intifada patlak verdi.

2001 – Gazze Seridi’ndeki Yahudi yerlesim birimleri sürekli saldırıya uğradı. Filistinliler Batı Negev’de bulunan yerlesim yerlerine füze saldırısında bulundu. İsrail helikopterleri Filistin bölgesindeki hedefleri vurdu ve İsrail ordusu tanklarla mülteci kamplarına girdi. Filistinlilere sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve kontrol noktalarındaki güvenlik arttırıldı.

2003 – İsrail Ordusu Filistin saldırılarına karsı Gazze Seridi’nde bulunan birkaç bölgeyi isgal etti.

2004 – Hamas liderleri Seyh Ahmet Yasin ve Abdül Aziz Rantisi hava saldırısında öldürüldüler. Basbakan Ariel Saron, Gazze ve Batı Seria’nın kuzeyini kapsayan geri çekilme planını açıkladı.

2005 – Tüm ülkede geri çekilme planına karsı kampanya baslatıldı. Knesset geri çekilme planını onayladı. Hükümet geri çekilmenin baslangıç tarihini 15 Ağustos olarak belirledi.