Yeryüzündeki cennet: Fethiye

Jinet ZALMATanrının dünyaya bağışladığı cennete gitmeye ne dersiniz. Haydi o zaman olağanüstü güzellikte koyları, tertemiz deniziyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Fethiye`ye gidiyoruz

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Fethiye, Akdeniz'in içinde irili ufaklı adaların serpiştirildiği Fethiye körfezi içinde arkası çam ormanlarıyla çevrili kuzeye açık bir koyda yer alır. Doğal güzellikleri zengin tarihi ve kültürel mirası ile Ölüdeniz dünya çapında haklı üne kavuşmuş bir yeryüzü cennetidir. Likya-Karya sınırında bir kıyı kenti olan bugünkü Fethiye'nin Antik Çağlardaki adı Telmessos’dur. Yörede, sıcak ve kurak yazları, ılık ve yağışlı kışları ile Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yaz aylarında 30 derece civarında olan sıcaklık, kışın genellikle 10 derecenin üzerindedir. Deniz suyu sıcaklığı hiçbir mevsimde 16 derecenin altına düşmez.

GEZİLECEK YERLER

Gemiler Adası: Ölüdeniz ya da Gemiler Koyu'ndan teknelerle ulaşılan ada üzerinde M.S. 5 ᆟ. yy.lar arası yapılmış Bizans dönemine ait kilise, şapel sivil yapı kalıntıları bulunmaktadır. Hıristiyanlığın ilk yayılma merkezlerinden biri olması nedeni ile önem taşımaktadır. St. Nicolas olarak da bilinen ada, Mavi Tur teknelerinin uğrak yeridir.

Kayaköy: Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen ve depremler sonucu birkaç ev tipi mezarı dışında bütünüyle yok olan antik Karmillassos'un üzerinde 14. yy. dan başlayarak kurulmuş bir Rum yerleşimidir. Eski adı Levissi'dir. Yaşamı boyunca çevresindeki beş Türk köyünün halkı ile bütünleşen ve dostluk, kardeşlik, barış kavramları üzerinde insanlık dersleri veren Kayaköy bölgemizin gurur kaynaklarından biridir. 1922 yılında Türk ve Yunan hükümetleri arasında imzalanan bir ''nüfus değişimi'' anlaşması uyarınca, Kayaköy’ün Rum ahalisi ile Batı Trakya'da yaşayan Türk ahali karşılıklı olarak yer değiştirmiştir.
Likya Kaya Mezarları: Şehir içinde Likya döneminden kalma M.Ö. 4.yy. eserleri dikkati çeker. Bunlar, şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarlardır. Çok sayıda düzgün basamaklarla mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas'a ulaşılır. Bu mezar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülür ve yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında duyulan hayranlık artar. Soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ''herpamiasoğlu amintas'' yazılıdır. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir. İlçede görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olanıdır. Deniz içerisinde yükselen mezarın ilginç bir görünümü vardır. İki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunmaktadır. Kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezenmiş olup, bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu sanılmaktadır.

Ölüdeniz: "Tanrının Dünyaya Bağışladığı Cennet" olarak nitelendirilen Ölüdeniz, 3 km’lik bir kumsala sahiptir. Ölüdeniz’de, açık ve koyu mavinin, açık ve koyu yeşil ile iç içe girdiği bir renk armonisi içinde yüzmenin doyumsuz mutluluğu tadılabilir. Yılın on ayı ılık ve durgun suyu ile doğal lagün görünümündeki Ölüdeniz; yerli ve yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen yerlerden birisidir. Fethiye’ye 14 km. uzaklıktaki Ölüdeniz ile Belcekız Plajı’nı Kumburnu birbirinden ayırır. Belcekız’daki çok sayıda pansiyon, kamp, motel ve lokanta yılın her mevsimi hizmete açık bulunmaktadır. Çam ağaçları ile kaplı tertemiz kumsalı ve berrak denizi ile Kidrak buraya 3 km. uzaklıktadır.

Kelebekler Vadisi: Ölüdeniz’den 5lj km. uzaklıkta, etrafı ortalama 350 m. yükseklikte dağlarla çevrili bu ilginç kanyon, adını Temmuz-Eylül ayları arasında görülen "Jarsey Tiger" adlı kelebeklerden almıştır. Yaz kış akan küçük şelale, geniş kumsal, tertemiz deniz, pırıl pırıl çakıl taşları ve çevreyi süsleyen pembe zakkum çiçekleri ile küçük bir yeryüzü cenneti olan koya ulaşım, Ölüdeniz’den teknelerle sağlanmaktadır. Dünya gezginlerinin buluşma yeri olan vadide çadırlı kamp alanı, restoran, bar, ruf, duş, kabin vb. olanaklar sunulmaktadır.

Çalış Plajı: Kent merkezine 5 km. mesafede, Şövalye Adası karşısındadır. 4 km’lik kumsal boyunca oteller, pansiyonlar, kampingler ve lokantalar bulunmaktadır. Yeryüzünde gün batımının en güzel izlendiği yerlerden biri olarak nitelendirilen Çalış Plajı, su sporlarına elverişli denizinin yanında, "Caretta caretta" adıyla bilinen deniz kaplumbağası türünün kuluçka alanlarından biri olması dolayısı ile de ilçe turizminin en gözde yerlerinden biridir.

Saklıkent: Fethiye’ye 50 km. mesafede, Muğla – Antalya il sınırını teşkil eden Karaçay Deresi kenarında, uzunluğu 18 km., yüksekliği yer yer 600 m’yi bulan muhteşem bir kanyon içine gizlenmiş eşsiz bir doğa harikasıdır. Dimdik sarp kayalıkları, çınar ağaçları, pırıl pırıl akan coşkulu kaynak suları ile doğa tutkunları için dağcılık, yürüyüş, yüzme olanakları sunan eşsiz bir turizm merkezidir.
Göcek: Fethiye’ye 30 km. uzaklıkta, Fethiye-Muğla karayolu üzerindedir. Şirin bir balıkçı kasabası görünümünde olan Göcek, son yıllarda yat turizminin en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Doğal limanının yanı sıra etrafını çevreleyen çamlık tepeleri, yakınındaki ören yerleri, çok sayıdaki adaları ve koyları ile eşsiz bir turizm cennetidir.
Son yıllarda sayıları hızla artan modern konaklama tesisleri ve marinası ile eşsiz bir turizm cenneti olma yolunda olan Göcek, Dalaman Havaalanı’na 20 km. mesafededir.

Adalar:  Birbirinden güzel sayısız koylarla süslü Kapıdağı Yarımadası ve adalardan oluşan, balıkçıların "Karanlık İçi" olarak tanımladıkları bölge mavi yolculukların vazgeçilmez uğrak yerlerinden biridir. Fethiye ve Göçek’ten düzenlenen günübirlik turlarla da ulaşılabilen Yassıca Adalar, Hamam Koyu, Kurşunlu Koyu, Yavansu, Bedri Rahmi Koyu, Tersane Adası, Göbün Koyu, Boynuzbükü, Göcek Adası, Domuz Adası, Zeytin Adası, Kızıl Ada yörede "12 Adalar" olarak da anılmakta ve önemli bir çekim alanı özelliğini taşımaktadır.
Hisarönü – Ovacık’ta yamaç paraşütü keyfi:  Ölüdeniz beldesinde bulunan bu iki tipik Türk köyü, son yıllarda turizm potansiyellerini yoğun konaklama, alışveriş ve eğlence merkezi haline dönüştürebilmişlerdir. Ölüdeniz, Babadağ, Kaya köyü gibi çekim alanlarına da yakın olan bu iki köy, günümüzde özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmektedir
Evet adrenalin arayanlar için de muhteşem bir önerim var yamaç paraşütü kendine güvenenleri Babadağı’na çağrıyorum. Fethiye'de 6 Seyahat Acentesi tarafından, 1975 metre yükseklikteki  Babadağı'nın doruklarında gerçekleştirilen yamaç paraşütüne ilgi, tüm dünyada bir çığ gibi büyüyor. Termik noktalarının zengin ve yaygın olması, atlayıştan sonra, daha da yükselerek deniz üzerinde uçabilme özelliği, çevredeki bitki örtüsünün zenginliği, doyumsuz güzellikteki Ölüdeniz manzarası, denize sıfır inen tatlı bir eğim ve daha pek çok nedenle Babadağ, rakipsiz bir yamaç paraşütü merkezi. Sahilde turistler denize girerken yanlarından sahile iniş yapıyorsunuz. Bu inanılmaz güzel bir duygu, onların üzerine ineceğinizi düşünüyorsunuz ama eğitmenlerin yardımı ile kumsala düşmeden iniş yapıyorsunuz..

Artık size bu kadar anlattıktan sonra ben olsam hiç vakit kaybetmem hemen minik bir otel ayarlar bu güzelliği yerinde tadarım...

ULAŞIM
Karayolu: Muğla, Antalya ve Burdur bağlantılı üç karayolu Fethiye'yi Türkiye'nin bütün kentlerine ulaştırır. İstanbul dan birçok otobüs şirketi Fethiye ye ulaşım sağlamaktadır.
Havayolu: Havayolu ulaşımı için en yakın alan, 50 km. uzaklıktaki Dalaman ve 255 km. uzaklıktaki Bodrum havaalanları. Türk Hava Yollarının ve diğer havayolu şirketlerinin yaz kış seferleri de mevcut. Yine üç saatlik bir uzaklıkta olan Antalya Havaalanı da Fethiye'ye ulaşımı sağlayan diğer önemli odak noktasıdır.
Denizyolu: Çok korunaklı bir doğal yapıya sahip olan Fethiye Limanı bütün yatçıların uğrak yeridir. Türk Denizyollarına ait gemiler de yaz aylarında düzenlenen Akdeniz turlarında Fethiye'ye uğramaktadır.

NE ALINIR?
Fethiye çarşısı oldukça geniş. Ne ararsanız var. Buralarda yöresel şarap markalarından tutunda farklı markalardan şekerlemelere kadar her şey mevcut. Fethiye çevresinde dokumacılık çok gelişmiş. El tezgahlarında dokunan kumaşlar halılar kilimler ilginizi çekebilir.Merkezde ki PASPATUR çarşısı ise yaz akşamlarında tıklım tıklım dolu oluyor. Burada alışveriş yapmak için ya herkesin plajda olduğu saatleri seçeceksiniz yada gecenin yorgunluğunu atmak için insanların uyudukları sabah saatlerini. Çarşıda bazı dükkanlar 24 saat turistlere hizmet ediyor. Seydiler karaculha kilimleri heybeler çeşitli deniz ürünleri ve bunlardan üretilen hediyelik eşyalar Fethiye de bulabileceğiniz yöresel renklerden..

NE YENİR ?
Fethiye turizm açısından çok gelişmiş bir bölge olduğu için restoran seçenekleri de oldukça  fazla.Yöresel lezzetlere meraklıysanız size Fethiye de bolca bulunan otlu gözlemeyi tavsiye ediyorum. Yat limanında deniz ürünlerinin doyumsuz tadına varabilirsiniz.Kordonda sıralanmış bir sürü balık lokantaları bulunmaktadır.Buralardaki mönülerin çeşitliliği sizleri hayrete düşürebilir. Ayrıca her restoranın girişinde fiyat listeleri de bulundu için  sizlere en uygun yeri seçip yemek yiyebiliyorsunuz.
Gece eğlencesi arayanlara Fethiye Çarşı içerisinde ki küçük pubları ve ayrıca Hisarönü’ndeki barlar sokağını tavsiye ederim..Fethiye’den Hisarönü yaklaşık 15 dakika.

NEREDE KALINIR?
HOTEL ARİES
ÇALIŞ 481300 FETHİYE/MUĞLA
TEL : (252) 613 51 98
HOTEL PELİN
ÇALIŞ PLAJI FETHİYE/MUĞLA
TEL : (252) 622 10 80
HİLLSİDE BEACH CLUB
Kalemya Koyu 48300 Fethiye Muğla Türkiye
Tel:  (252)   614 83 60
LYKİA WORLD
P.K. 102 Ölüdeniz 48340 Fethiye
Tel: 0252 617 02 00  Web-site: www.lykiaworld.com

YAPMADAN DÖNME
Ölü Denizi görmeden,
Kelebekler Vadisine gitmeden,
Göcek'de balık yemeden,
Kayaköy' ü görmeden,
Fethiye' de üretilen Üç Telli ,
Sipsi ve Kabak Kemani almadan,
Yöresel çalgıların, dansçıların katıldığı
Türk gecelerini izlemeden,
Yaylada kıl çadırda kalmadan,...
Dönmeyin.