İsrail Ordusu geri çekilme planini açikladi

İsrail Maliye Bakanı ve eski Başbakan Binyamin Netanyahu Pazar günü hükümetteki görevinden istifa ettiğini açıkladı. İstifa gerekçesi olarak geri çekilme planının bir parçası olmak istemediğini söyledi. Başbakan Ariel Şaron ise istifanın ardından Başbakan Yardımcısı ve Sanayi Bakanı olan Ehud Olmert`i Maliye Bakanı olarak atad

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail ordusu, Gazze’nin boşaltılmasına bir haftadan kısa bir süre kala Gush Katif yerleşimcileri için bir mektup yayınlayarak bölgeyi gönüllü boşaltma süresinin 14 Ağustos Pazar geceyarısı itibariyle sona ereceğini, bu andan itibaren bölgeyi boşaltmayanların suçlu sayılacağını açıkladı.
Ancak İsrail Radyosu’nun haberine göre yerleşimci liderleri mektubu dağıtmayı reddetti ve İsrail Ordusu’nun açıklaması bir çok yerleşimciye ulaşmadı. Bu gelişme üzerine İsrailli askerler Kissufim girişinde el ilanlarıyla İsrail Ordusu’nun kararı ile ilgili yerleşimcileri bilgilendirdi. Ancak bu çabaya rağmen yerleşimcilerin büyük bölümünün el ilanlarını almayı reddetmeleri dikkat çekti. Mektubun direnişçileri en kısa sürede evlerini boşaltmaya ikna etmek için yayınlandığını söyleyen ordu yetkilileri, İsrail Ordusu’nun yıllardır Gazze’de yaşayan yerleşimcilerin güvenliğini sağlamak için bölge halkı ile büyük bir işbirliği içinde büyük özveriyle çalıştığını, aynı işbirliğini şimdi boşatma işlemi sırasında yerleşimcilerden beklediklerini belirtti.
Mektupta belirtildiğine göre, İsrail güçleri 17 Ağustos Çarşamba günü bölgeye girerek, belirlenen süre içinde gönüllü olarak evlerini boşaltmayan yerleşimcileri bölgeden çıkaracak. Daha sonra ikinci bir mektup daha yayınlayan İsrail Ordusu, geri çekilme planının detaylarını bölge halkı ile paylaştı. Plana göre İsrail Ordusu bölgeye 15 Ağustos  Pazartesi sabahı girecek. 16 Ağustos gece yarısına kadar bölgeyi gönüllü boşaltacak yerleşimcilere gereken destek verilecek. Bu aşamada ordunun yanısıra taşımacılık firmaları da, yerleşimcilerin eşyalarını yeni evlerine taşımaları için bölgede hazır bekleyecek. Bu arada gönüllü boşaltma süresinin sonuna kadar isteyen yerleşimciler eşyalarını bırakarak bölgeyi terkedebilecek. Eşyalar daha sonra İsrail Ordusu tarafından sahiplerine ulaştırılacak. Ancak 17 Ağustos’tan sonra bölgeyi terk edenlerin evlerine geri dönüp eşyalarını alma şansları olmayacak. Ayrıca geri çekilme yasasına göre bu tarihe kadar bölgeyi boşaltmamış olanlar, devletin uygulayacağı ekonomik yerdımın bir kısmından da faydalanamayacak. Gush Katif’te yaşayan 1600 aileden sadece 100 aile bugüne kadar bölgeyi terk ederek İsrail’in güney bölgelerinde kendileri için hazırlanan yerlere yerleşti. Yetkililer birkaç gün içinde 100 ailenin daha bölgeden ayrılacağını tahmin ediyor.
Bu arada önümüzdeki günlerde bölgeyi gönüllü terk edecek yerleşimciler, evlerinden ayrılmadan kısa bir tören düzenleyecek.