Filistin Yönetimi geri çekilme sonrasi Gazze`de yatirim arayiş

İsrail Maliye Bakanı ve eski Başbakan Binyamin Netanyahu Pazar günü hükümetteki görevinden istifa ettiğini açıkladı. İstifa gerekçesi olarak geri çekilme planının bir parçası olmak istemediğini söyledi. Başbakan Ariel Şaron ise istifanın ardından Başbakan Yardımcısı ve Sanayi Bakanı olan Ehud Olmert`i Maliye Bakanı olarak atad

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçen pazartesi günü Filistin Ekonomi Bakanı Mazen Sinnukrot, İsrail’in Gazze’den geri çekilmesi sonrasında, bu fakir bölgede yabancı yatırım patlaması yaşamayı umduklarını bildirdi. ABD, Avrupa, Kanada ve Türkiye’den pek çok yatırımcının "geri çekilme" sonrası için Filistin yönetimi ile ilişkiye girdiği kaydedildi. Diyasporada yaşayan Filistinlilere ek olarak pek çok yabancı yatırımcı Gazze’ye sermaye aktarımı için hazırlanıyor. Sinnukrot, yabancı sermaye çekmek amacı ile, yabancı firmalar %100 ortaklık teklifi verileceğini söyledi. Sinnukrot, Reuters’le yaptığı görüşmede, ilk üç yıl içerisinde 1,5DŽ milyar dolar civarında yatırım beklediklerini açıkladı. Sinnukrot, ekonomik reformların yanı sıra, kamu kuruluşlarını da özelleştirmeye hazırlandıklarını belirtti. Özelleştirilecek firmalar arasında, milli çimento ve petrol firmaları, Gazze havaalanı, inşa edilecek Akdeniz limanı olduğunu bildirdi. Özelleştirme programının geri çekilme gerçekleştiği takdirde, 2006 yılı itibari ile başlayacağını sözlerine ekledi.
Sinnukrot, Gazze ekonomisinin iyileşmesinin İsrail’in uluslararası noktalardaki sınırları rahatlatmasına ve Filistin ihracatına serbest geçiş izni vermesine bağlı olduğunu bildirdi. İsrail ve Filistin Yönetimi bu meseleleri, eski Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn aracılığı ile Gazze ekonomisinin yeniden yapılandırılması için oluşturulan özel bir ekiple görüştüklerini söyledi.