Beklenen istifa gerçekleşti

İsrail Maliye Bakanı ve eski Başbakan Binyamin Netanyahu Pazar günü hükümetteki görevinden istifa ettiğini açıkladı. İstifa gerekçesi olarak geri çekilme planının bir parçası olmak istemediğini söyledi. Başbakan Ariel Şaron ise istifanın ardından Başbakan Yardımcısı ve Sanayi Bakanı olan Ehud Olmert`i Maliye Bakanı olarak atad

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Maliye Bakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü hükümetteki  görevinden istifa ettiğini duyurdu. Netanyahu istifasına gerekçe olarak Gazze Şeridi’nden çekilmesinden sorumlu bir sistemin parçası olamayacağını gösterdi. Netanyahu, geri çekilme planının İsrail’i büyük bir tehlikeye attığına inanıyor.
Netanyahu istifasını vermesinin ardından yaptığı açıklamada,  "Oslo gibi uyarı sinyalleri  görmezden geliniyor. Buradaki niyeti anlayabiliyorum. Kim barış istemez ki? Ancak burası Ortadoğu ve bu yöntemlerle barış sağlanamaz. Daha önce sağlanamadı ve yine sağlanamayacak" şeklinde konuştu.
Konuşmasına devam eden Netanyahu, "Doğru zamanlarda lider kendisine ne için savaştığını ve neye hizmet ettiğini sormalı. Ben de bu geri çekilmenin bir parçası olamam" dedi. Eski Maliye Bakanı ayrıca İsrail’in uyguladığı politikalar yüzünden terörizmin tekrar yükselişe geçeceğini öngördüğü yorumunda bulundu.
Netanyahu, "Hamas giderek güçleniyor. Onlar bizim geri çekilmemizle desteklenmiş oldular. Şu anda Philadelphia Geçidi’ni (Gazze – Mısır sınırı) terk ediyoruz ve bu da Filistinlilere Gazze’de liman yapma fırsatı vermek demek. Böylelikle silah ithal etmekte serbest olacaklar; Ashdod ve Ashkelon gibi şehirleri menzillerinin içinde yer almış olacak" dedi.
Netanyahu açıklamasında, "Şu an doğruluk zamanı. Doğruluk zamanlarında lider kendine ne için mücadele ettiğini sormalı. Gazze’yi terk etme  ve barış umutlarını da anlayabiliyorum. Ancak bana göre barışı getirmenin başka bir yolu var. Şu anda kullanılan yöntem daha önce de başarısız olmuştu" dedi.
Maliye Bakanı olarak  birçok görevi başardığını vurgulayan Netanyahu, "Çökmüş bir pazarı ayağa kaldırdık ve büyümesini sağladık. Bütün bunlara da uyguladığımız reformlara borçluyuz" dedi.
Bu konuyla ilgili olarak Netanyahu "Geri çekilme planına ne kadar karşı çıkıyorsam yapılan ekonomik reformlara da o kadar inanıyorum" açıklamasında bulundu. "İki buçuk yıldır Maliye Bakanlığı’nda çalıştım ve bu dönem görev aldığım en iyi dönemdi. Benden sonra koltuğa oturacak maliye bakanı doğru yolda ilerleyecektir. Çark dönmeye devam ettikçe ekonomi büyümeye devam edecek" dedi.
Pazar günü görevinden istifa eden Netanyahu’nun hem yandaşları hem karşıtları istifa etmesinden memnun. Sağlık Bakanı Dan Naveh yaptığı açıklamada, "Ben dahil olmak üzere hükümetteki tüm geri çekilme karşıtları geri çekilmeye karşı en etkili şekilde mücadele etmek durumundayız. Hükümet içinde planın tartışılması için doğru bir zaman" dedi.
Netanyahu’nun istifasınındiğer Likud üyesi bakanları etkilemesi beklenmiyor. Eğitim Bakanı Limor Livnat  geri çekilmeye karşı duracağını ancak istifa etmeyi düşünmediğini belirtti. Hükümet Genel Sekreteri Yisrael Maimon, Netanyahu’nun istifasının ardından yaptığı açıklamada, "Bibi’nin gidişine üzüldük çünkü çok iyi bir maliye bakanıydı, ancak hayatının hatasının yaptı ve bir daha başbakanlık koltuğuna oturamayacak" dedi.
Üç ay önce hükümetten istifa eden  Natan Sharansky, Netanyahu’nun istifasını memnuniyetle karşılayarak geri çekilmeye karşı etkin bir adım olduğunu söyledi. Sharansky, "Tehlikeli ve utanç dolu bir planın uygulanmasına karşı gerçek liderden beklenen cesaretli bir adım oldu" şeklinde yorum yaptı.
Bu arada Knesset’te 2006 bütçesi tartışılıyor. 2006 bütçesinin bazı Knesset üyelerine göre seçim bütçesi olduğunu savunuyor. Bu hafta hükümet Netanyahu’nun sunduğu bütçe kesintilerini ve yapısal reformları tartışacak. Erken seçim ile ilgili tartışmalarda Knesset yetkilileri  altı veya sekiz aya kadar seçim beklemediklerini söylediler.