İslami Cihad lideri: İsrail Hükümeti`ni taniyacağiz

Batı Şeria`daki İslami Cihad Lideri Abu Kassam teşkilatının Filistin Hükümeti`ne katılması durumunda İsrail Hükümeti`ni tanıyacağını, ancak İsrail`in kışkırtmalarına karşın cevap vermekten kaçınmayacaklarını söyledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Batı Şeria’daki İslami Cihad Lideri Abu Kassam olarak bilinen Abdel Halim Izzedine Haaretz’e verdiği röportajda teşkilatının ateşkesi desteklediğini; fakat İsrail’in kışkırtmalarına cevap verme zorunluluğu olduğunu söyledi.
Kassam, "İsrail güçleri bizi tepki vermeye zorluyor. Eğer İsrail suikastlarına son verirse, biz de ateşkese uyarız." diyerek, sözlerine ‘eğer genç bir Filistinli yanına yaklaşıp, ona bir intihar saldırısı düzenleyeceğini söylerse, onu vazgeçirmeye çalışacağını’ vurgulayarak devam etti.
İsrailli habercilerle yaptığı ilk röportajında, kendi teşkilatının İsrail Hükümeti’ni de tanıyacağını söyledi.
Bu konuyla ilgili olarak, "Eğer İslami Cihad, Filistin Hükümeti’ne katılırsa ve Filistin Hükümeti ile İsrail anlaşmaya varırsa, bu bizim tarafımızdan bir kabul olur.
Abu Kassam kendi ideolojisiyle, Siyonist ideolojiyi ayıran şeyin uzlaştırılamaz bir uçurum olduğunu dile getirdi.  Siyonist ideoloji, İsrail topraklarının bir kısmından nasıl vazgeçebiliyorsa, kendi ideolojisinin de İslami kesime yapılan ‘nehirden denize doğru’ çağrısından vazgeçebileceğini söyledi. Bu konuyla ilgili olarak, "Herkes kendi ideolojisini kalbinde taşır" dedi. Geri çekilme planı ile ilgili olarak ise, " Güvenlik programı Filistin’in kurtuluşunu mümkün kılmak için değil, sadece İsrail’in verdiği hasarı azaltmak için uygulandı. Ayrılmak için işgali beklemeyeceğiz" dedi.
Abu Kassam, şu an içinde bulunulan durum sayesinde Filistinli grupların yakınlaştığını ve Mahmud Abbas’ın çok ciddi ve dürüst bir insan olduğunu söyledi. "Arafat silahlı mücadeleye inanıyordu ve milli savaştan korkmuyordu. Mahmud Abbas ise silahlı mücadeleye ve milli savaşa karşı. Silahlı mücadele konusunda Arafat’la birlikteyiz, sivil savaşı engelleme konusunda ise Mahmud Abbas’ın yanındayız"  dedi.
12 yılını hapiste geçiren Abu Kassam İsraillilerden nefret etmediğini sözlerine ekledi. "Onların insancıl yanlarını da bilmek istiyorum. Her iki taraf da karşı tarafın olumsuz yönlerini görüyor" dedi.