Suudi Arabistan Krali Fahd öldü

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Uzun süredir hasta olan Suudi Arabistan Kralı Fahd, Pazartesi günü 83 yaşında yaşamını yitirdi.  Yeni kralın Veliaht Prens Abdullah olduğu belirtildi

 

 

Uzun süreli rahatsızlığına pazartesi günü yenik düşen Kral Fahd bin Abdülaziz`in 23 senelik yönetimi son buldu. 1995`te kalp rahatsızlıkları geçirmeye başlamasından sonra ülkenin yönetimini devrettiği üvey kardeşi Veliaht Prensi Abdullah bin Abdülaziz, Kral Fahd`ın vefatının ardından 81 yaşında kral ilan edildi. 

Kral Fahd`ın zattüreyle olan savaşına yenilmesinin hemen ardından, kraliyet ailesinin yeni kral ve veliaht prensi konusunda gizli bir toplantı yaptığı haberleri öne sürüldü.  Yeni Veliaht Prensi uzun zamandır ülkesine Savunma Bakanı olarak hizmet eden Sultan bin Abdülaziz oldu. 

Dünya liderlerinin de hazır bulunduğu cenaze töreni Salı öğleden sonra yapılacak.  İmam Turki bin Abdullah Camii`nde yapılacak törenin ardından defnedilen Kral Fahd`ın mezar taşının sade olacağı bildirildi.  Çarşamba günü Mısır`da yer alacak Arap Liderler Zirvesi de, Kral Fahd`ın vefatı nedeniyle ertelendi. 

Kral Fahd`ın cenaze töreninden sonra yeni Kral için ``baya`` adı verilen taç giyme töreni yapıldı. Suudi Arabistanli Politikacılar, aşiret liderleri ve halk yeni krala bağlılıklarını göstermek için törende hazır bulundular. 

Kralın ölümüyle petrol fiyatları da tavana vurdu.  Dünyanın en çok petrol ihraç eden ülkesi Suudi Arabistan Kralının vefatının ardından petrolün varili yüzde 2,9 artış gösterek $62,8 a yükseldi.  BNP Paribas`da Petrol analisti olan Thomas Bentz`in haberine göre Kralın ölümü aşırı tepki yarattı. Suudi Arabistan`ın petrol politikası son 10 yıldır Veliaht Prensi Abdullah tarafından belirlendiği için değiştirilmesi beklenmiyor.