Gazze yakininda "Büyük Protesto"

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Güvenlik Güçleri Gazze`den geri çekilmeye karşı Sderot Kasabası`nda düzenlenecek yürüyüşe engel olmak için 15 bin askeri görevlendirdi. Meydana gelecek protesto yürüyüşü Yeşa Konsülü`nün kontrolü altında. Bu konuda polis büyük güvenlik önlemleri aldı. Konu ile ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert, Guş Katif`e yürüme eğiliminde olan protestoculara seslenerek, protestocuların özgür konuşma hakkını, zarar verme hakkı ile karıştırdıklarını söyledi

 

Güvenlik Güçlerinden alınan bilgiye göre yasaklanan protesto yürüyüşünün kontrolü Yeşa Konsülü`nün kontrolü altında. Bu durum, ordu ileri gelenlerini endişelendiriyor. Üst düzey kaynaklar yürüyüş içerisinde bulunan ve serbest hareket eden organize grupların yasadışı bir etkinlikte bulunacaklarından şüpheleniyor. Buna karşın polis yetkilileri,  protestocuların gösteri bitiminde evlerine geri dönmeleri durumunda, Yeşa Konsülü`ne gösteri izni verileceğini açıkladı. Guş Katif üst düzey yetkilisi Menahem Mazuz, göstericilerin asıl amacının Guş Katif`e ilerleyerek geri çekilmeyi engelleme olduğunu belirtti. Gazze Şeridi, önceki ay da benzer bir gösteriye sahne olmuş, sayıları 10 bini bulan protestocular Guş Katif`e uğramadan Netivot Kasabası`ndan Kfar Maimon`a yürümüştü.

Ordu ve Savunma Bakanlığını endişelendiren diğer bir konu ise Gazze Şeridi`nden atılan havan topu ve Kassam roketleri. Geçtiğimiz pazartesi Savunma Bakanı Şaul Mofaz füze tehlikesi altında olan her bölgede protesto yürüyüşünü yasaklamıştı. Bu karara karşın Yeşa Konsülü, Filistin saldırısı tehlikesi altında olan Ofakim kasabasında düzenlenecek yürüyüşe onay verdi. Konu ile ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert, Guş Katif`e yürüme eğiliminde olan protestoculara seslenerek, protestocuların özgür konuşma hakkını, zarar verme hakkı ile karıştırdıklarını söyledi.

Yetkililer bu hafta düzenlenecek olan yürüyüşten endişe duyuyor. Genelkurmaydan üst düzey bir yetkili aşırı sağcılar ile çatışma olasılığının yüksek olduğunu söyledi ve onların yollarını Guş Katif`e gelmeden keseceklerini belirtti. Olmert yaptığı diğer bir açıklamada sert konuşarak, bazılarının ülkenin birlik ve bütünlüğüne kast etmeye çalıştığını, İsrail Ordusu`nun görevinin de bunu korumak olduğunu, göstericilerin açık ve seçik bir şekilde demokrasiyi tehdit ettiğini söyledi.

Öte yandan pazartesi gününe kadar protestocularla bir antlaşmaya varılmaz ise polis, otobüslerin yollarını kesmeyi planlıyor. Olmert sorulan bir soru üzerine yapılan hareketin doğru olduğunu, yasa dışı yürüyüşe karşı her türlü önlemi almayı hazır olduklarını belirtti. Protestocular için zaman daralıyor. Güvenlik güçleri,  göstericilerin Gazze Şeridi`ndeki telleri keserek yerleşimcilerin arasına sızmalarından endişe ediyor. Yetkililer ve Polis, Kfar-Maimon gösterisi sırasında yaşanan benzer olayları başarılı bir şekilde engellemiş ve 250 protestocuyu tutuklamıştı. Ancak bu defa gerçekleşecek olan yürüyüşün yerleşim biriminde  değil de, şehirde oluşunun kendilerini endişelendirdiğini belirtiyor.