BAE’li diplomat: “Şalom, Selam ve Welcome”

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ABD Elçisi Yusuf El Otaiba, Yedioth Aharonot gazetesine kaleme aldığı köşe yazısında, BAE-İsrail anlaşmasının tüm Ortadoğu’ya barış getireceğini, bu toprakların gençlerine parlak bir gelecek vaat ettiğini belirtti.

Dünya
21 Ağustos 2020 Cuma

BAE’nin ABD Elçisi Otaiba şöyle yazdı: “Bu anlaşmanın Ortadoğu için bir mihengi taşı olacağını, bölge ülkelerinde ekonomik ve teknolojik gelişmelere yol açacağını, gençlerin geleceğini yeniden yaratırken, uzun yıllardır süren önyargıları da kıracağını düşünüyorum.” 

Otaiba’nın önyargılardan kastı, neredeyse tüm Ortadoğu halklarında var olan, Yahudilere ve İsrail halkına olan yabancılık ve düşmanlık hissiydi.  

Otaiba köşe yazısında şu ifadeleri paylaştı: “Bu anlaşma ile İsrail’in Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ilhak etme planlarını da masadan çektik. Bu şart bizim ve bölgenin insanları için bir kazançtır. Böylece İsrail-Filistin görüşmelerinin yolu da açılacak, yeni dinamikler ortaya çıkacaktır.

Peki anlaşma İsrail, Emirlik ve bölge için neler getiriyor? İsrail ve BAE bölgenin en dinamik iki ekonomisi ve toplumları olarak, Ortadoğu’nun hakkı olan refahı yapacakları işbirliği ile kısa sürede bölgeye getirme potansiyeline sahiptir. Teknolojik işbirliği ve ekonomik gelişmeler de gençlere daha büyük imkanlar sunacak ve yıllardır bölgenin kaderi olan önyargılar ve düşmanlık da sona erecektir.”