Kanada Başbakanı Trudeau, Holokost’ta kabul etmedikleri Yahudiler için özür diledi

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, çarşamba günü yayınladığı bir açıklamayla, 1939 yılında Nazi Almanya’sından kaçan 907 Yahudi mülteciyi kabul etmedikleri için, ülkesi adına özür diledi.

Dünya
8 Kasım 2018 Perşembe

Alman gemisi MS St. Louis’in taşıdığı 907 Yahudi, Küba ve ABD tarafından reddedildikten sonra Kanada’ya yönelmişti. Kanada tarafından da kabul edilmeyen mülteciler, Avrupa’ya geri dönmek zorunda kalmıştı. Yolcuların, yaklaşık 250’si Avrupa’ya dönüşün ardından, Holokost’ta hayatını kaybetti.

Trudeau, özür açıklamasını parlamentoda, hem İngilizce hem de Fransızca olarak yaptı.

“1939 yılında, Kanada, 907 Yahudi mülteciye sırtını dönerek, onlara kapılarını açmamıştı. Bugün, burada, MS St. Louis yolcularından ve ailelerinden, yaşadıkları bu adaletsizlik için, Kanada hükümeti adında resmi olarak özür diliyorum.” Başbakan, açıklamasına şöyle devam etti: “Yahudi mültecilere sırtımızı dönmemizin ardından onlarca yıl geçmesine rağmen, zaman ne suçluluk duygumuzu ne de omuzlarımızda taşıdığımız utancı azaltmadı.”

Kanada Başbakanı Trudeau, MS St. Louis konusunu ilk olarak mayıs ayında gündeme getirmişti. Ülkesinin resmi bir özür yayınlayacağını bildiren Trudeau, bu olayın Kanada tarihinde bir ‘yıkım’ olduğunu belirtmişti.

II. Dünya Savaşı öncesinde ve Holokost döneminde, Kanada Yahudi göçünü ciddi bir şekilde kısıtlamıştı. 1933 – 1945 yılları arasında sadece beş bin Yahudi ülkeye kabul edildi.

ABD de aynı konuyla ilgili olarak 2012 yılında özür dilemişti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns’un katıldığı törene, gemiden kurtulan ve hayatta kalabilen 14 kişi de katılmıştı.