El Hayat Gazetesi: İsrail ile Hamas anlaştı

El Hayat gazetesinin yazdığına göre, İsrail ile Gazze’deki Hamas örgütü kapsamlı bir ateşkes konusunda anlaştı.

Dünya
26 Ekim 2018 Cuma

Ateşkes her tür sınır çatışmalarını, İsrail tarlalarına ateşli balon indirerek yapılan saldırıları ve cuma günleri sınır boyunda yapılan gösteri yürüyüşlerini kapsıyor. 

Son haftalarda  cuma günleri sınır boyunda yapılan gösterilerde birçok Filistinli gencin  sınırı geçmeye teşebbüs etmesi  veya tellere bomba yerleştirmesi nedeniyle  askerlerin ateşi ile hayatını kaybetmişti. 

Mısır’ın öncülüğünde yapılan Hamas-İsrail barış görüşmelerinde Hamas’ın şiddet eylemlerine son vermesi karşılığı İsrail’in  Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırması hedefleniyor.  El Hayat Gazetesinin bildirdiğine göre, her iki taraf da topyekun bir savaşa girmek istemiyor.  Geçtiğimiz haftalarda mekik diplomasisi yapan Mısırlı diplomatlar Gazze’de değişik fraksiyonların liderleri ile görüştü.  Gelen haberlere göre Gazze yöneticileri Mısır’ın ateşkes planını makul buldu. 

Gazete ayrıca, İsrail’in Gazze kıyılarında balık avlanma sahasını genişlettiğini ve bölgeye daha çok elektrik ve yakıt verilmesi için izinleri onayladığını yazdı.