Ukrayna Yahudi geçmişini hatırlıyor

Ukrayna’nın Lviv kenti, Nazi soykırımına kurban giden Yahudi vatandaşlarını, trenlerle ölüm kampına gönderilmelerinin 75. Yılında andı.

Dünya
3 Eylül 2018 Pazartesi

Geçtiğimiz pazar günü yapılan törenlerde, kentin Yahudi geçmişini yaşatmak için çalışanlara ödüller verilirken, Holokost kurbanlarına ithaf edilen  konserler de  düzenlendi. Konserlerin eski sinagogların yıkıntıları arasında düzenlenmesi dikkat çekti.

Kentin Yahudi geçmişini korumak için çalışanlara verilen ödül, eski bir sinagogun anahtarından esinlenerek tasarlanmış camdan bir anahtardı.

Ödül olarak dağıtılan ‘camdan 75 anahtar’ fikri kenti ziyaret eden bir Amerikan vatandaşından geldi. Kentin bit pazarında eski bir sinagogun anahtarını bulan Amerikalı turist, daha sonra eski anahtarın camdan 75  kopyasının ödül olarak üretilmesini sağladı. 

Törenleri organize eden kişilerden biri olan Doğu Avrupa Şehirleri Tarihini Koruma Vakfı Müdür Yardımcısı Iryna Matsevko,  Ukrayna  toplumuna, ülkenin Yahudi geçmişi ve kültürünü  hatırlatmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti.

Bu çabaların arasında okullarda verilen Doğu Avrupa Yahudi kültürü dersleri ve gönüllü yapılan faaliyetler var.  Naziler Ukrayna’yı işgal ettiklerinde bölgenin Yahudilerini katletmek ile kalmamış Yahudi geçmişini de silmek istemişti. Yahudi mezar taşlarını söken Naziler mermer mezar taşlarını yollara döşemişti.

En son yapılan gönüllü faaliyetlerde, savaştan sonra toplanan bu taşların yeniden bulunması ve yerlerine konması için çalışıldı.

Haziran 1941’de Ukrayna’yı işgal eden Naziler 1943’e kadar bazı Ukraynalı işbirlikçiler ile birlikte yaklaşık 150 bin Yahudi’yi kamplara gönderdi. Tahminlere göre sadece yüzde biri kurtuldu.