Ürdün, ABD’nin barış planını reddetti

ABD Yönetimi İsrail-Filistin barışını sağlamak için Ürdün’e şimdiye kadar hiç teklif edilmemiş bir plan ile geldi, ancak Ürdün Haşemi Krallığı teklifi tartışmak bile istemedi.

Dünya
3 Eylül 2018 Pazartesi

ABD’nin barış planı Ürdün ile Filistin bölgeleri arasında bir konfederasyon bağı kurulması ve Batı Şeria’nın Ürdün’e bağlı içte bağımsız bir konfederasyon olmasını öngörüyor.

Teklife Ürdün dışında Filistin Yönetimi de olumlu yaklaşmadı. Mahmud Abbas, İsrail’in  solcu Şimdi Barış hareketi yetkilileri ve milletvekilleri ile yaptığı görüşme sonrası teklifi kabul edemeyeceğini açıkladı. Abbas böyle bir teklifi ancak İsrail’de Ürdün ile konfederasyon olursa kabul edebileceğini belirtti.

Batı Şeria Filistin Yönetiminin kendi içinde serbest, ancak Ürdün’e bağlı bir konfederasyon olması fikri ABD Ortadoğu Barış planı için çalışan Özel Elçisi Jason Greenblatt ve Trump’ın danışmanı ve  damadı Jared Kushner’den geldi.

Ürdün Krallığı sözcüsü de resmi bir açıklama ile ABD’nin konfederasyon içeren barış planını reddetti. Açıklamada konunun tartışmaya bile açık olmadığını, Ürdün’ün 1967 sınırları içinde iki devletli çözümden yana olduğunu belirtti.  İsrail  1967 Savaşı sonunda bugün Batı Şeria olarak bilinen bölgeyi Ürdün’den, Gazze’yi  ise Mısır’dan almıştı.  ABD’nin barış planı Batı Şeria’yı yeniden Ürdün’e, ancak içte bağımsız bir konfederasyon olarak geri vermeyi içeriyor.