ABD Filistin’e yardım eden BM kuruluşuna tüm fonları kesecek

İsrail’in Yedioth Aharonot Gazetesinin yazdığına göre, çok yakında Donald Trump yönetimi ABD’nin, UNRWA’ya (BM Filistinli Mültecilere Yardım Örgütü) olan tüm yardımlarını iptal edecek.

Dünya
31 Ağustos 2018 Cuma

Gazetenin belirtine göre, Başkan Donald Trump çok yakında durumu resmi bir açıklama ile dünya kamuoyuna duyuracak.

Yardımların askıya alınmasının sebepleri arasında, Filistinli mültecilerin gerçek sayılarının daha fazla fon kullanmak için şişirilmiş olması ve fonların bir şekilde amacı dışında kullanılması var.

ABD, , yardımların adil ve gerçek ihtiyaç sahiplerine gitmesi için, Filistin tarafından, düzenleme ve reform talep ediyor.

ABD’nin itiraz ettiği durumlardan bir örnek ise BM kuralları gereği mülteci sayılmaması gereken kişilerin de mülteci olarak kaydedilmiş olması.

Filistin tarafı 1948’de evini terk ederek mülteci duruma düşenlerin 2. 3. kuşaklarının da mülteci olarak sayıyor, halbuki söz konusu kişiler doğal olarak doğdukları ülkelerin vatandaşı olarak kimliklere sahip olmalı.

ABD’nin argümanına göre 1948’de İsrail kurulunca yaklaşık 700 bin kişi ülkeyi terk ederek diğer Arap ülkelerine gitti, ancak Arap ülkeleri çoğu mülteciye vatandaşlık ve sığınma hakkı vermedi.  Diğer yanda 1948’de İsrail’in bağımsızlığı sonrası binlerce Yahudi de yaşadıkları Arap ülkelerinden kovuldu ve İsrail’e göç etti.

ABD,  Filistin haklarını  koruyan UNRWA’nın yolsuzluklar ile dolu olduğunu, 1948’de 700 bin olan mülteci sayısına rağmen BM örgütünün bugün beş milyon Filistinliye kaynak aktardığını belirtiyor.

Dolayısı ile ABD,  UNRWA’nın Filistin sorununa çözüm yerine daha fazla problem getirdiğini lağvedilmesi gerektiğini  savunuyor.