Varşova Yahudi Tiyatrosuna 41 milyon dolar

Varşova Belediyesi kentin Yahudi geçmişini korumak adına 2016’da kapanan Yahudi tiyatro binasına sahip çıktı.

Dünya
31 Ağustos 2018 Cuma

 Belediye kamu kaynaklarından 41 milyon dolarlık bir bütçe ayırarak 19 yüzyıldan kalma Tiyatro binasını yeniden aslına uygun olarak inşa etme kararı aldı.

Varşova Yahudi Tiyatrosu Binası 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Varşova’da bir zamanlar olan Yahudi hayatının yeryüzünde kalan birkaç kanıtından biri idi.

Pronza sokağında Gryzbowski Meydanında olan binadaki son faaliyet 2016 yılında olmuş,  2017 yılında da  sahibi tarafından boşaltılma kararı alınarak yıkılmıştı. Binanın yıkılması Yahudi cemaati , yönetmenler ve aktörler arasında tepki ile karşılanmıştı.   Varşova Belediye Meclisi Üyesi Malgorzata Zakrzewska

 Tiyatronun varlığının gerçek tarihin bir koruyucusu olduğunu belirterek şunları belirtti: “ Bizim bu tiyatroyu yeniden inşa etmemiz geçmişe verdiğimiz önemin ve tarihe olan sorumluluğumuzun en büyük ispatıdır.”  41 milyon dolarlık bütçe  uluslararası bir mimari tasarım yarışmasını da kapsıyor.

Binanın en iyi tasarımını yapacak mimar bir yarışma ile belirlenecek. Bina, bir Tiyatro binası olduğu kadar, Doğu Avrupa Yahudi-Yidiş kültürünü yansıtan bir anıt da olacak.