Trump Yönetimi Gazze’ye 200 milyon dolarlık yardımı iptal etti

ABD Hükümeti, Gazze’de iktidar olan Hamas’ın, varlığının Gazze vatandaşlarının hayatı ve refahı için bir tehdit olduğunu belirterek 200 milyon dolarlık yardımı iptal ettiğini açıkladı.

Dünya
28 Ağustos 2018 Salı

ABD’nin 200 milyon dolarlık yardımın iptal edilmesi ile ilgili açıklaması şöyle: “Başkan Trump’ın emri gereği yaptığımız detaylı inceleme sonunda, Gazze ve Batı Şeria’ya ekonomik destek için  ayırdığımız  200 milyon dolarlık yardım bütçesini iptal ettik. Söz konusu fonlar önceliği olan projelerde başka yerlerdeki ihtiyaç sahiplerine kaydırılacaktır.

Bu karar Gazze’ye yardım konusunda uluslararası toplumun hassasiyetini de dikkate alarak alınmıştır. Ancak yardımın kendi vatandaşlarının hayatına tehdit olan Hamas yönetimine gidecek olması ve Hamas’ın halihazırdaki insani yardımları bile engelleme girişimi bu kararın alınmasında rol oynamıştır.”   

Trump hükümetinin bu kararının Kongre’nin daha evvel Gazze ve Batı Şeria için ayırdığı 500 milyon doları bulan yardım paketini etkileyip etkilemeyeceği konusunda bir bilgi daha basına yansımadı.  Ancak ABD  son olarak yukarıdaki bahsi geçen bütçeden  Filistin Yönetimine sağlanan fonları da iptal etmişti.   

Yönetim iptalin gerekçesini, Filistin Yönetiminin fonları İsrail’de terör eylemi yapan Filistinlilerin aile fertlerine yapılan ödemelerde kullanması olarak açıklamıştı.  

Diğer bir belirsizlik de ABD’nin kısıtlama ve iptalleri yaparken ABD’nin terörist listesinde olan Gazze’deki Hamas ile İsrail ile işbirliği içinde olan Filistin Yönetimi arasında nasıl bir ayırım yapacağı.