İran, ABD yaptırımlarını mahkemeye verdi…

Zaten çok zayıf olan İran ekonomisi bir de ABD’nin yeniden uygulamaya başladığı ekonomik yaptırımlar ile sarsılınca İranlı hukukçular Washington’un siyasetini Uluslararası Adalet Divanına taşıdı.

Dünya
28 Ağustos 2018 Salı

Ön duruşmada İran’ı temsil edecek Avukat Mohsen Mohebi, Reuters’e yaptığı açıklamada, ABD’ye çağrıda bulunarak, Washington yönetiminden mahkemenin kararına saygı göstermesini istedi.

İran’ın mahkemede ana argümanı  1955’te Tahran ile Washington yönetimi arasında yapılan,  ticaret haklarını düzenleyen anlaşma.  Söz konusu anlaşma İran’ın, ABD ile ticaret ilişkisi olan üçüncü ülkelerle ticaret yapmasına hak tanıyor.  İran tarafı mahkemede ABD’nin üçüncü ülkelere ‘İran ile iş yapmayın’ şeklinde baskı yapamayacağını da gündeme getirecek.  İkinci bir argüman ise, söz konusu yaptırımların İran ekonomisi ve halkı üzerine yarattığı refah problemi olarak açıklanıyor.

Ancak mahkemenin kararından fiili bir sonuç çıkması beklenmiyor. Reuters haberinde, İran’ın ABD’yi Adalet Divanına şikayet etmesinin ilk olmadığını, Washington’un karara rağmen yaptırımlara devam edeceğini belirtti.