Rosenberglerin oğlu bar-mitzvasını kutladı

ABD’de casuslukla suçlanarak idam edilen Julius ve Ethel Rosenberg’in oğulları Robert Meeropol, 71 yaşında bar-mitzvasını kutladı.

Kültür
8 Ağustos 2018 Çarşamba

Rosenberg çiftinin oğlu Robert Meeropol, geç de olsa 71 yaşında ilk kez tefilin takarak bar-mitzva töreni yaptı. SSCB’ye atom bombası yapımı ile ilgili gizli bilgileri vermekle ve SSCB’nin nükleer silahlanmasının önünü açmakla suçlanan Rosenberg’ler 1953’te idam edilmişti. Meeropol, Soğuk Savaş’ın en ünlü yetimi olarak tarihe geçti.

Avukat olan Meeropol, zamanın FBI Başkanı J. Edgar Hoover’ın ‘yüzyılın suçu’ diye nitelendirdiği olayın aydınlanması için yıllarca çalıştı. Yedi yaşında ailesini kaybetmesinin ardından evlatlık verilen Meeropol, babasının Ruslara nükleer silahlarla ilgili sırları vermediğini, annesinin ise tamamen masum olduğunu savundu. İdamları sırasında Amerikan Yahudileri Rosenberg davasının antisemit tepkilere yol açmasından korkuyordu. Korkulan olmasa da Yahudi cemaati arasında idamın gereğinden fazla bir ceza olduğu ve antisemit güdüyle verildiği düşüncesi hakimdi.  

Rhode Island eyaletinin Providence kentinde, Habad işbirliği ile Rohr Yahudi Eğitimi Enstütüsünde bir konferans vermesi için davet edilen Meeropol’u yaklaşık bin kişilik bir topluluk dinledi. Dinleyici topluluğu daha sonra kutlamaya da katıldı.