Trump’tan İran’a ekonomik ve siyasi yaptırımlar

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ile Obama döneminde İran’a yönelik iptal edilen yaptırımlar Başkan Donald Trump’ın emri ile bu hafta yeniden başlıyor.

Dünya
6 Ağustos 2018 Pazartesi

İran’ın finans piyasalarında işlem yapmasından, ABD ile her tür ticari ilişkiye kadar onlarca faaliyeti yasak kapsamına alan yaptırımların, İran’ın otomobil endüstrisi, petrol ve altın sektörünü derinden etkileyeceği tahmin ediliyor.

Kasım ayında başlayacak yeni bir grup yaptırım ise İran’ın petrol endüstrisi ile merkez bankası faaliyetlerini hedef alacak.  Böylece Barack Obama döneminde nükleer anlaşma çerçevesinde kaldırılan tüm yaptırımlar yeniden devreye girmiş olacak.

Ancak ABD bu kadar ile de sınırlı kalmayacak.  Başkan Donald Trump’ın Başkanlık kararnamesi ile uygulamaya koyduğu ek  yaptırımlar  İran’dan Antep fıstığı ve halı ithalatını  bile yasaklıyor.  ABD ayrıca İran’ın ABD üretimi yolcu uçağı almasını hatta Avrupa üretimi uçak almasını bile yaptırım kapsamına aldı.   

Avrupa üretimi olan Airbus yolcu uçakları bile artık İran’a satılmayacak, eğer Airbus İran’a uçak satarsa ABD Airbus firmasına ambargo koyacak.   

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo konu ile ilgili olarak basına yaptığı açıklamada  İran’ın kanunsuz faaliyetlerine engel olmak için Washington’ın her tür tedbiri kararlılıkla almaya devam edeceğini belirtti.