İsrail’de Dürzilere özel yasa yolda

İsrail’in Dürzi cemaatinin Ulus Devlet Yasası konusundaki şikayetlerini çözmek için, Başbakan Netanyahu tarafından görevlendirilen komisyon, öneri planını sundu. Yeni plan, ülkenin ordusunda hizmet veren azınlıkların haklarını yeniden düzenlemeyi öngörüyor.

Dünya
2 Ağustos 2018 Perşembe

Tartışmalı yasa, İsrail’i Yahudilerin ‘ulus devleti’i olarak tanımlarken, Yahudi olmayan azınlıklara karşı ayrımcı olmakla suçlanıyor. Yasa özellikle, İsrail ordusunda görev almaktan gurur duyduklarını belirten ülkenin Dürzi cemaati tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Cemaatin ruhani lideri Şeyh Muafak Tarif başkanlığında Dürzi liderlerle bir araya gelen Başbakan Netanyahu detaylı görüşmeler yapmıştı.

İmtiyaz planı, ülkenin güvenliğinde görev alan azınlıkların statülerini güven altına alan mevzuat değişiklikleri öngörüyor. Dürzi cemaatinin dini, kültürel ve eğitim kurumlarının desteklenmesi de yasa kapsamına alınacak. Ülkenin savunmasında görev alan azınlıkların katkısının tanınması da yasalar kapsamına alınıyor.

Dürzi liderler, sunulan planı detaylı olarak inceleyeceklerini belirtti. Basına konuşan Tarif planın, “tarihi ve iyi bir teklif” olduğunu söyledi. Tarif, “Bu planın yürürlüğe koyulacağına ve Başbakan’ın bize verdiği her sözü tutacağına dair çok optimistim” dedi. Diğer Dürzi liderler de sunulan teklifi kabul edeceklerini ve yasaya karşı Yüksek Mahkemeye verdikleri dava dilekçesini geri çekeceklerini açıkladı.