Barzilay ve Polikar´lar

Naim A. GÜLERYÜZ Perspektif
1 Ağustos 2018 Çarşamba

BARZİLAY

Barzilay sözcüğü muhtemelen İbranice ‘demir’ anlamına gelen Barzel’den türemiştir.

Tevrat’ın değişik bölümlerinde Barzillai yazımıyla bu ismi taşıyan iki kişiye rastlanmaktadır.1 Oğlu Absolom kendisine karşı ayaklandığında bir süre için Yeruşalim’den ayrılmak zorunluluğunda kalan Kral Davud’a yardım eden Gilatlı Barzillai2 ve evlendikten sonra kayınpederinin adını taşımayı yeğleyen damadı Barzillai.3

Bu isme soyadı olarak 11. yüzyılda İspanya’da Ben Barsillai, 17. yüzyılda İsrail’de Barsillai ve Brezilya’da Barzilay, 19. yüzyılda İtalya’da Barzilai ve Macaristan ile Rusya’da Barsilai ve Barzel, 20. yüzyılda İsrail’de Barzilay ve Barzili yazımlarıyla rastlanmıştır.4 2018 Eurovizyon yarışmasının galibi İsrail’li Netta’nın soyadı ise Barzilai olarak yazılmaktadır. Yurdumuzda ise Barzilay olarak kullanılmış ve kullanılmaktadır.

Tarihçi Stanford J. Shaw, Türkiye ve Holokost ile ilgili eserinde Fransa’da yakalanıp toplama kampına gönderilen Ester Barzilay’ı kurtarmak için Paris Konsolosluğumuzun çabalarına yer vermekte.5

19. yüzyılda yaşamış ve Sine Kemani Avram olarak bilinen, Klasik Türk Musikisi bestecisi Avram Barzilay, askeri hekim Yarbay Muiz Bey Barzilay, 40’lı yılların ünlü armatör ve vapur acentesi Barzilay ve Benjamen Deniz Nakliyeciliği Şirketinin ortağı, yurdumuzda bu soyadını taşıyanlardan birkaç örnektir.

İlgilenenlere ayrıca, Zeki Ergas’ın Savaştan Barışa, Balkanlardan Anadolu’ya Barzilay Ailesinin Öyküsü, 1912-1922 başlıklı kitabını (Profil Yayıncılık. 2013) da hatırlatalım.

 

POLİKAR - POLİCAR

Policar, İspanya’nın Endülüs bölgesi Granada eyaletinde, tarihi Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanan bir kasabadır. 1489 yılında Ferdinand tarafından ele geçirilinceye kadar Müslüman egemenliğinde olan, dar ve kıvrımlı sokaklarıyla evlerinin özgün mimarisini hâlâ koruyan bu beldede Yahudilerin de yaşamış olması makul ve muhtemeldir. 

Polícar sözcüğünün Arapça ‘başparmak’ anlamına gelen ‘pulgar’ın karşılığı olduğu da ifade edilmekte, yörenin yüzyıllar boyunca bir ailenin özel çiftliği olarak kullanıldığı belirtilmektedir.6

 

---

1 İsrael Moses Ta-Shmai, Encyclopedia Judaica. C. 3, s.194

2 Tevrat: 2. Samuel, 19:31-34; 2. Samuel, 21:8; 1. Krallar,2:7

3 Tevrat: Ezra. 2:61; Nehemiya, 7:63.

4 dbs.bh.org.il/familyname/barzilay   (Erişim 13 Temmuz 2018)

5 Turkey and the Holocaust. Turkey’s Role in Rescuing Turkish and European Jews from Nazi Persecution 1933-1945 (Macmillan London & New York University Press, 1992).

6 Ayuntamiento de Policar,  www.policar.es (Erişim 21 Temmuz 2018)